Dim target detection in infrared imagery
Infrared görüntülerde soluk hedef tespiti
  1. Tez No: 180867
  2. Yazar: BARIŞ ÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ALATAN, PROF. DR. METE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: soluk hedef, tespit, takip, kızılötesi görüntüleme, dinamikprogramlamav, dim target, detection, tracking, infrared imagery, dynamicprogrammingiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, düşük (SNR) sahip görüntülemeişaret-gürültü-oranınasenaryolarında bazı soluk hedef tespit algoritmalarının performansı incelenmiştir.Geçmiş araştırmalarda, kızılötesi algılayıcı kullanan askeri izleme uygulamalarıiçin zorlukla görülebilen hedeflerin tespit ve takibine yönelik çok sayıda denemevardır. Bu çalışmada, kapsamlı simülasyonlarla bu algoritmalardan ikisiincelenmiştir. Bu yaklaşımlardan bir tanesi olan dinamik programlama solukhedefin görülür enerjisini var olan bağıl yönler üzerinde uygun şekildebiriktirirken, diğer yöntem olan Bayes formülasyonu herhangi bir yönde hareketeden hedefi tespit edebilmek için zamanda hedef olabilirliğini günceller. Hemyapay görüntü dizileri hem de gerçek test verileri kullanılarak deneyleryapılmıştır. Deneyler oldukça düşük işaret-gürültü-oranı (SNR) seviyelerindesoluk hedeflerin tespit edilmesinin mümkün olduğunu göstermiştir. Ayrıca, hedefrotası hakkında herhangi bir ön bilgi kullanarak, tespit performansı daha daartabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the performance of some dim target detection algorithms inlow-SNR imaging scenarios. In the past research, there have been numerousattempts for detection and tracking barely visible targets for military surveillanceapplications with infrared sensors. In this work, two of these algorithms areanalyzed via extensive simulations. In one of these approaches, dynamicprogramming is exploited to coherently integrate the visible energy of dim targetsover possible relative directions, whereas the other method is a Bayesianformulation for which the target likelihood is updated along time to be able todetect a target moving in any direction. Extensive experiments are conducted forthese methods by using synthetic image sequences, as well as some real test data.The simulation results indicate that it is possible to detect dim targets in quitelow-SNR conditions. Moreover, the performance might further increase, in caseof incorporating any a priori information about the target trajectory.