A decision analytic model for early stage breast cancer patients: Lumpectomy vs mastectomy
Erken evre meme kanseri hastaları için çözümlemeli karar modeli: Lumpektomiye karşı mastektomi
- Tez No: 180871
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇAĞLAR GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karar Analizi, Markov Zinciri, Meme Kanseri, Yaşam Kalitesi, Çok Kriterli Fayda Modeli, Decision Analysis, Markov Chain, Breast Cancer, Quality of Life, Multi Attribute Utility Model
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZERKEN EVRE MEME KANSERİ HASTALARI İÇİN ÇÖZÜMLEMELİKARAR MODELİ: LUMPEKTOMİYE KARŞI MASTEKTOMİELELE, TuğbaYüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Çağlar GüvenEylül 2006, 209 sayfaBu çalışmanın amacı, erken-evre meme kanseri hastaları için çözümlemeli kararmodeli geliştirmekti. Bu model, meme kanseri hastalarına uygulanan iki temeltedavi şekli olan Mastektomi ve Lumpektomi operasyonlarını, teorik karar vermetekniklerini kullanarak yaşam kaliteleri açısından karşılaştırmaya olanak sağlar.Operasyon sonrası meme kanserinin klinik sürecini yansıtmak için Markov zincirioluşturuldu. Daha sonra, modelde tanımlanan sağlık durumları geçiş olasılıkları veyaşam kalitesi için fayda değerleri ile nitelendirildi. Sonuç değerlendirmesi içinÇok Kriterli Fayda Modeli geliştirildi. Bu çalışma bayan üniversite öğrencilerindenoluşan örnek nüfusa uygulandı ve fayda değerleri sağlıklı gönüllülerden oluşan buörneklemeden çıkartıldı. Çok Kriterli Fayda Modelinden elde edilen sonuçlar VonNeumann-Morgenstern Standart Kumar tekniği ile doğrulandı. Son olarak, modeliçözmek ve her bir tedavi şekline ait tahmini fayda değerini hesaplamak içinTreeage-Pro 2006 Suit bilgisayar yazılımında Monte Carlo Simülasyonu kullanıldı.Simülasyondan elde edilen sonuçlar, bu çalışmada yer alan katılımcılarınLumpektomi seçeneğini daha fazla tercih ettiğini gösterdi. Kanserin lokal tekrarı vebu tekrardan sonraki iyileşme durumu olasılıkları üzerinde yapılan hassasiyetçalışmaları sonucunda iki eşik değeri gözlendi. Ayrıca, fayda değerleri üzerindeyapılan hassasiyet çalışmaları, modelin hastalığın geçmiş olma durumundaki faydadeğerlerindeki değişimlere karşı daha fazla hassas olduğunu; buna karşın hastalığıntekrar ettiği ve daha sonraki iyileşme durumlarındaki fayda değerlerindekideğişimlere karşı hassas olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA DECISION-ANALYTIC MODEL FOR EARLY STAGE BREASTCANCER PATIENTS: LUMPECTOMY VS MASTECTOMYELELE, TuğbaM. S. Department of Industrial EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Çağlar GüvenSeptember 2006, 209 pagesThe purpose of this study was to develop a decision model for early-stage breastcancer patients. This model provides an opportunity for comparing two maintreatment options, mastectomy and lumpectomy, with respect to quality of life bymaking use of Decision Theoretic Techniques.A Markov chain was constructed to project the clinical history of breast carcinomafollowing surgery. Then, health states used in the model were characterized bytransition probabilities and utilities for quality of life. A Multi Attribute UtilityModel was developed for outcome evaluation. This study was performed on thesample population of female university students, and utilities were elicited fromthese healthy volunteers. The results yielded by Multi Attribute Utility Model werevalidated by using Von Neumann-Morgenstern Standard Gamble technique.Finally, Monte Carlo Simulation was utilized in Treeage-Pro 2006 Suit softwareprogram in order to solve model and calculate expected utility value generated byeach treatment option. The results showed that lumpectomy is more favorable forpeople who participated in this study. Sensitivity analysis on transition probabilitiesto local recurrence and salvaged states was performed and two threshold valueswere observed. Additionally, sensitivity analysis on utilities showed that the modelwas more sensitive to no evidence of disease state; however, was not sensitive toutilities of local recurrence and salvaged states.