The visual perception of automobile seat comfort
Otomobil koltuğu konforunun görsel algısı
- Tez No: 180870
- Danışmanlar: DR. HAKAN GÜRSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Otomobil, Koltuk, Konfor, Görsel tasarım, Semantik differansiyelmetodu, Automobile, Seat, Comfort, Visual Domain Design, Semantic Differential
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZOTOMOB L KOLTUĞU KONFORUNUN GÖRSEL ALGISIEROL, TuğraM.Sc. Endüstri Ürünleri Tasarımı BölümüTez Yöneticisi : Dr. Hakan GürsuEylül 2006, 186 sayfaGörsel tasarım, tasarımcıların ürün niteliklerini yansıtmak için kullandıkları iletişimtabanını oluşturmaktadır. Genel olarak sağlanan fonksiyonların sabit kaldığı otomobilkoltuğu tasarımında ise, söz gelimi ?stillendirme? istenilen anlamların iletilmesinisağlamaktadır. Stil estetiği bir ileti kaynağı olarak değerlendirilecek olursa, ?konfor?iletisi belirli formlar ve diger niteliklerle sağlanabilir. Literatür, kullanılan objelerinestetik değerleri ile sağladıkları konfor arasında bir bağ; özellikle konfor beklentisiyaratmakta olduğuna dair sağlam kanıtlar göstermektedir. ?Konforun Estetiği? değişkenyoğunlukta, kullanıcı tarafından yaşanılan, belirli bir takım faktörlerin meydanagetirdiği veya cok boyutlu bir oluşumun yarattığı bir hissiyat veya yaklaşım olarakaçıklanabilir. Değişik tarzda uygulamalar ve görsel referanslarla, tüketici otomobilkoltuğunun sağladığı konfor nitelikleri hakkında bilgilendirilebilir. Yapılan sahaçalışmasında üç değişik fabrika üretimi araba koltuğu tasarımı arasında görsel olarakalgılanan konforda önemli derecede fark bulunmuştur. Özellikle bir koltuk tasarımınakonfor açısından duyulan positif yaklaşımın, oturulduktan sonra hissedilen konforaetkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE VISUAL PERCEPTION OF AUTOMOBILE SEAT COMFORTEROL, TuğraM.Sc. Department of Industrial DesignSupervisor : Dr. Hakan GürsuSeptember 2006, 186 pagesThe visual domain design constitutes the general designers communication basis forcommunicating messages of product attributes. In the design of an automobile seatwhere mainly the accommodating functions remain constant, an automobile seat?s?style? affords the ability to provide certain meanings with affective connotations.Treating style aesthetics as a source of information, the communication of ?comfort?can be provided via forms and other attributes. The literature provides strong evidencethat comfort is related with aesthetics of any object in use, especially creatingexpectations towards the product. The ?Aesthetics of comfort? can be explained as avariable intensity ?feeling? or ?attitude? regarding an entity of factors or characteristicsof a multidimensional construct. Implemented by different layouts and cues, theconsumer should be assisted in understanding the qualities of an automobile seat, suchas comfort. As a result of the field study conducted, significant difference was found toexist in between the perception of visual comfort three production seat designs. Apositive attitude about comfort towards an automobile seat was found to be influential inpositively effecting the perception of seated comfort.