On optimal resource allocation in phased array radar systems
Faz dizili radar sistemlerinde optimal kaynak paylaşımı
- Tez No: 180874
- Danışmanlar: PROF.DR. BUYURMAN BAYKAL, Y.DOÇ.DR. AFŞAR SARANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimal Kaynak Paylaşımı, Gerçek-zamanlı Sistemler, Faz Dizili Radar, Q-RAM, Optimal Resource Allocation, Real-time Systems, Phased Array Radar, Q-RAM, Methodsof Feasible Directions
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZFAZ DİZİLİ RADAR SİSTEMİNDE OPTİMAL KAYNAK PAYLAŞIMIIrcı, AyhanYüksek Lisans, Elektrik-Elektronik MühendisliğiTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Afşar SaranlıOrtak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Buyurman BaykalEylül 2006, 106 sayfaBu çalışmada, gerçek-zamanlı sistemlerde optimal kaynak paylaşımı problemi üzerinde durulmuştur.Yakın bir dönemde önerilmiş bir kaynak paylaştırma modeli olan Q-RAM (Quality of Service basedResource Allocation Model) yaklaşımı incelenmiştir. Q-RAM yaklaşımında amaç, gerçek-zamanlısistemlerde, kaynak kısıtlarına uygun ve toplam kaliteyi maksimize edecek şekilde çalışma zamanınıminimize etmektir. Faz dizili radar sistemi, birden fazla uygulamanın sistem kaynaklarına gereksinimduyduğu bir sisteme örnektir. Bu sistemde birden fazla hedef, radar sistemi tarafından aynı anda takipedilmekte ve takip görevleri radar sisteminin işlemci ve enerji kaynaklarını kullanmaktadır. Buçalışmada, kaynak paylaşımı yaklaşımlarını değerlendirmek amacıyla faz dizili radar sistemindekaynak paylaşımı problemi incelenmiştir. Sadece bir kaynak tipinin değişken olarak incelendiğikaynak paylaşımı problemlerinde, Q-RAM yaklaşımında bazı olası durumlar için belirli bir bitiş kriteriönerilmemektedir. Bu çalışmada, öncelikle, tek değişkenli radar kaynak paylaşımı probleminde Q-RAM çözüm yaklaşımı bütün olası durumlar için optimal çüzümü verecek şekilde geliştirilmiştir.Birden fazla kaynak tipinin değişken olarak incelendiği kaynak paylaşımı problemleri için Q-RAMçözümü yaklaşık optimal sonuçlar üretmektedir. Bu çalışmada, birden fazla kaynak tipinin değişkenolarak incelendiği radar kaynak paylaşımı problemi için Q-RAM yaklaşımının yanısıra verimli yönleryöntemleri çözüm yaklaşımı olarak incelenmiştir. Q-RAM ve verimli yönler yöntemlerininperformansları, Monte-Carlo simülasyon tekniğinden yararlanarak çözüme ulaşma hızı ve çözümünoptimale yakınlığı bakımından karşılaştırılmıştır. Yapılan simülasyonlar sonucunda verimli yönleryöntemlerinin, Q-RAM yaklaşımı ile yaklaşık aynı çalışma zamanlarında daha iyi sonuçlar verdiğigözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTON OPTIMAL RESOURCE ALLOCATION IN PHASED ARRAY RADAR SYSTEMSIrcı, AyhanM.Sc., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Afşar SaranlıCo-Supervisor: Prof. Dr. Buyurman BaykalSeptember 2006, 106 pagesIn this thesis, the problem of optimal resource allocation in real-time systems is studied. A recentlyproposed resource allocation approach called Q-RAM (Quality of Service based Resource AllocationModel) is investigated in detail. The goal of the Q-RAM based approaches is to minimize theexecution speed in real-time systems while meeting resource constraints and maximizing total utility.Phased array radar system is an example of a system in which multiple tasks contend for multipleresources in order to satisfy their requirements. In this system, multiple targets are tracked (each aseparate task) by the radar system simultaneously requiring processor and energy resources of theradar system. Phased array radar system is considered as an illustrative application area in order tocomparatively evaluate the resource allocation approaches. For the problem of optimal resourceallocation with single resource type, the Q-RAM algorithm appears incompletely specified, namely itdoes not have a termination criteria set that can terminate the algorithm in all possible cases. In thepresent study, first, the Q-RAM solution approach to the radar resource allocation problem with singleresource type is extended to give a global optimal solution in all possible termination cases. For thecase of multiple resource types, the Q-RAM approach can only generate near-optimal results. In thisthesis, for the formulated radar resource allocation problem with multiple resource types, the Methodsof Feasible Directions are considered as an alternative solution approach. For the multiple resourcetype case, the performances of both the Q-RAM approach and the Methods of Feasible Directions areinvestigated in terms of optimality and convergence speed with the help of Monte-Carlo simulations.It is observed from the results of the simulation experiments that the Gradient Projection Methodproduce results outperforming the Q-RAM approach in closeness to optimality with comparableexecution times.