Quantization index modulation based image watermarking using digital holography
Hologram kullanarak nicemleme dizin modulasyonu tabanlı imge damgalama
- Tez No: 180876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Damgalama, faz kaydırmalı sayısal holografi, nicemleme dizinmodulasyonu, sayısal dalgacık dönüşümü, Watermarking, phase shifting digital holography, quantization indexmodulation (QIM), digital wavelet transform
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
aSon seneler içinde, internet kullanımın artması sebebiyle çokluortam damgalamateknikleri çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bunun sebebi, internet teknolojisinin çokgelişmesinin telif hakkı konularına çok önem verilmesine neden olmasıdır. Bukonuyla ilgili çok değişik yaklaşımlar da ortaya çıkmıştır. Öte yandan, holografi birnesnenin 3 boyut bilgisini saklamak için kullanılan bir yöntemdir. Ancakhologramların kendilerine has özellikleri, onları damga olarak kullanılabilirkılmaktadır. Örneğin, hologramın kırpılması ya da örtülmesi durumlarında dahi,bilgisini sakladığı 3 boyutlu nesne geri çatılabilmektedir. Buna karşın hologramkullanarak imge damgalama şu an için oldukça yeni bir yöntemdir ve bu konuylailgili, literatürde sadece birkaç çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalarda sunulanyaklaşımlar da sıkıştırma ya da süzme gibi ataklara karşı dayanıklı değildir. Butezde, hologramı damga olarak kullanan ve damgayı imgenin içerisine nicemlemedizin modulasyonu tekniği ile saklayan bir yöntem sunulmaktadır. Bu sayede,sunulan metotun alındısız olması ve imge üzerindeki bozulmaların olabildiğince azolması sağlanmaktadır. Sunulan metotun süzme ve sıkıştırma gibi saldırılara karşıgürbüzlüğü de test edilmiş ve elde edilen sonuçlar literatürdeki diğer yöntemlerinsonuçlarıyla kıyaslnamıştır. Bu yöntemler damga olarak hologram ya da logokullananlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunun yanında, hologramlarınözellikler araştırlmış ve de hologramların sıkıştırılması için çeşitli deneyler yapılıp,sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The multimedia watermarking techniques are evolved very quickly in the last yearswith the increase in the use of internet. The evolution of the internet makes thecopyright issues very important and many different approaches are appeared toprotect the digital content. On the other hand, holography is the method to store the3-D information of an object but it is very applicable to use as a watermark becauseof the nature of the holographic data. The 3-D object can be reconstructed from thehologram even if the hologram is cropped or occluded. However, watermarking ofan image with a hologram is a very novel approach and there are only a few worksin the literature which are not very robust against the attacks like filtering orcompression. In this thesis, we propose to embed the phase of the hologram to animage using quantization index modulation (QIM). QIM is utilized to make thewatermarking scheme blind and degrade the host image as low as possible. Therobustness of the proposed technique is also tested against several attacks such asfiltering, compression, etc. The evaluated performance of this system is comparedwith the existing methods in the literature which uses either holograms or logos asthe secret mark. Furthermore, the characteristics of the holograms are investigatedand the findings about the hologram compression are reported in this work.