Symbolic meaning of cemeteries for users: Karşıyaka cemetery case
Mezarlıkların kullanıcılar açısında sembolik anlamı: Karşıyaka mezarlığı örneği
- Tez No: 180895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANLI ATAÖV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mezarlık Kültürü, Cenaze Törenleri, Ölüm, Mezar, KarşıyakaMezarlığı, Cemetery Culture, Funeral Customs, Death, Grave, Karşıyaka Cemetery
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez mezarlık alanlarını kutsal ve ruhani peyzajlarının yanısıra, yüksek sosyal vekültürel değerler barındıran kentsel açık alanlar olarak değerlendirmiştir. Bu kutsalalanlar, açık yeşil olarak barındırdıkları habitatları, biyolojik çeşitlilikleri ve vahşiyaban hayatıyla, estetik ve ekolojik değerlerinin yanı sıra, toplum tarihiyle yakındanilişkili, sosyal anlam taşımaktadırlar. Bu çalışma ile, mezarlık alanlarının sembolikve duygusal anlamı kullanıcıların gözünden irdelenmiş ve Karşıyaka Mezarlığıkullanıcılarının tercihleri ve algıladıkları öğeler arası ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates cemeteries as an open space entity of urban land, whichconveys high social and cultural values through its sacred and spiritual landscape.These sacred sites are closely integrated into community history and carry socialmeanings, in addition to their aesthetic and ecological values as an open green areaswith its habitats, biological diversity and wildlife reserves. By this study the?symbolic and emotional meaning of cemetery? from the users? eyes is investigatedand the relationship between users? preference and perceived elements among theusers of Karşıyaka Cemetery is explored.