Surface free energy evaluation, plasma surface modification and biocompatibility studies of PMMA
PMMA filmlerde yüzey enerjisi hesaplaması, plazma ile yüzey modifikasyonu ve biyouyumluluk çalışmaları
- Tez No: 180902
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yüzey serbest enerjisi, asidik-bazik bileşenler, apolar ve polar bileşenler, temas açısı, geometrik ortalama, harmonikortalama, Zisman, Saito, Fowkes, Berthelot, PMMA, plazma yüzeymodifikasyonu, hücre yapışması, yapışma işi, Surface free energy, acidic-basic components, dispersiveand polar components, contact angle, geometric mean, harmonicmean, Zisman, Saito, Fowkes, Berthelot, PMMA, plasma surfacemodification, cell attachment, work of adhesion
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
PMMA özellikle ortopedi, ortodonti ve oftalmolojide yaygın olarakkullanılan bir biyomalzemedir. Biouyumluluk söz konusu olduğunda,biomateryalin biyolojik çevre ile yüzey etkileşimini optimize edebilmekamacıyla, yüzey modifikasyonu gerekebilir. Yüzey modifiye edildiğinde,yüzey enerjisi değişimi, oluşan en önemli değişimlerden biridir. Yüzeyenerjisi bulunması zor olan ama önemli bir parametredir ve literatürdedeğişik yaklaşımlar ile yüzey enerjisi bulma metodları bulunmaktadır.Bu çalışmada hazırlanmış ve oksijen plazma ile modifiye edilmiş PMMAfilmlerinin yüzey enerjileri farklı sıvılar ve birçok teorik yaklaşımkullanılarak (Zisman, Saito, Fowkes, Berthelot, Geometrik ve HarmonikOrtalama ve Asit-Baz) hesaplanmış ve metodlar arasındaki farklılıklarıgözlemlemek amacıyla elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Farklı olanikili ve üçlü sıvı birleşimleri kullanılarak, Geometrik ve Harmonikortalama ve Asit-Baz yaklaşım metodları uygulanarak yüzey enerjisininpolar, apolar, asidik ve bazik bileşenleri hesaplanmıştır. Yüzey enerjisive bileşenlerinin hücre yapışması üzerindeki etkisi fibroblast hücrelerkullanılarak araştırılmıştır. Oksijen plazma uygulaması ile PMMA'ınhücre yapışması ve hidrofiliklik özelliğinin uygulanan plazma gücü vesüresi ile değiştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
PMMA is a widely used biomaterial especially in the fields of orthopedia,orthodontia and ophthalmology. When biocompatibility is considered,modification of the biomaterials? surface may be needed to optimizeinteractions of the biomaterial with the biological environment. Afterthe surface modifications one of the most important changes that occuris the change in the surface free energy (SFE). SFE is an important butan obscure property of the material and evaluation methods withdifferent assumptions exist in the literature. In this study, SFE ofpristine and oxygen plasma modified PMMA films were calculated bymeans of numerous theoretical approaches (Zisman, Saito, Fowkes,Berthelot, Geometric and Harmonic Mean and Acid-Base) usingnumerous liquids and the results were compared to each other toelucidate the differences of methods. Dispersive, polar, acidic and basiccomponents of the SFE were calculated by the use of different liquidcouples and triplets with the application of Geometric and Harmonicmean methods and Acid-Base approach. The effect of SFE and thecomponents of SFE on the cell attachment efficiencies were examinedby using fibroblast cells. It was observed that with the treatment ofoxygen plasma, cell attachment capability and hydrophilicity of PMMAsurfaces were altered depending on the applied power and duration ofthe plasma.