Experimental investigation of a spherical solar collector
Küresel bir güneş kollektörünün deneysel olarak incelenmesi
  1. Tez No: 180903
  2. Yazar: ÖZTEKİN BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güne Kollektörü, Güne li Su Isıtıcı, Güne Enerjisi, Solar Collector, Solar Water Heater, Solar Energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZKÜRESEL B R GÜNE KOLLEKTÖRÜNÜNDENEYSEL OLARAK NCELENMESBakır, ÖztekinY.Lisans, Makine Mühendisli i BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil YamalıNisan 2006, 174 sayfaBu çalı manın amacı, sayısal ve deneysel metotlar kullanarak küreselbir güne kollektörünün performansını incelemektir. Bu analiz için, sistemdeuygun kontrol hacimleri seçerek ve Termodinami in Birinci Kanunu'nuuygulayarak e itlikler elde edilmi tir.Deneyler 4 kütlesel debide ve akı ın olmadı ı durum içingerçekle tirilmi tir. Sistemin sayısal simülasyonu için Mathcad'de birbilgisayar programı yazılmı tır. Absorbe edilen güne radyasyonunun günboyunca de i imi için Mathcad'de bir di er bilgisayar programı yazılmı tır.Küresel güne kolektörünün performansı teorik olarak düzkolektörlerinki ile kar ıla tırılmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEXPERIMENTAL INVESTIGATION OFA SPHERICAL SOLAR COLLECTORBakır, ÖztekinM.S., Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil YamalıApril 2006, 174 pagesThe purpose of this study is to investigate the performance of aspherical solar collector by using numerical and experimental methods. Forthis analysis, equations were obtained by choosing appropriate controlvolumes in the system and applying The First Law of Thermodynamics.The experiments were realized at four different mass flow rates andnon-flow situation. For the numerical simulation of the system, a computerprogram in Mathcad was written. Another computer program in Mathcad waswritten for the variation of the absorbed solar radiation through out the day.Finally, the performance of the spherical solar collector is comparedtheoretically to that of flat plate solar collectors.