Experimental investigation of the aerodynamic interactions of vehicles in close-following and passing situations
Yakın takip ve geçiş durumundaki taşıtların aerodinamik etkileşimlerinin deneysel incelenmesi
- Tez No: 180907
- Danışmanlar: PROF.DR. KAHRAMAN ALBAYRAK, ÖĞR.GÖR. TAHSİN ALİ ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yol taşıtlarının aerodinamiği, sürüklenme, yakın takip, geçiş7, Aerodynamics of road vehicles, drag, close-following, passing
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZYAKIN TAKİP VE GEÇİŞ DURUMUNDAKİ TAŞITLARIN AERODİNAMİKETKİLEŞİMLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİGümüşlüol, ÜnsalYüksek Lisans, Makina Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. A. Tahsin ÇetinkayaYardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kahraman AlbayrakHaziran 2006, 184 sayfaBu tez çalışmasında, yakın takip ve geçiş durumundaki taşıtların aerodinamiketkileşimleri deneysel olarak incelenmiştir. Taşıt aralığı ve yanal uzaklığın, yakıntakipteki iki taşıtın sürüklenme katsayısına olan etkileri araştırılmıştır.Aerodinamik taşıt etkileşimi üzerindeki şekil etkisinin incelenmesi için iki farklı tiptaşıt modeli kullanılmıştır. Modellerin her durumdaki sürüklenme kuvvetleri veyüzey basınçları ölçülmüştür. Sürüklenme katsayıları sonuçlarını temel alan iki ayrıblokaj düzeltme metodu uygulanmıştır.Öndeki ve arkadaki MIRA modellerinde sürüklenme katsayılarının doğrusal artışıgözlemlenmiştir. Daha kaba biçimleri ve keskin kenarları nedeniyle, öndeki vearkadaki Ahmed Body modelleri aerodinamik etkileşimleri büyük orandahissetmektedir. Her iki taşıt tipi için, sürüklenme kuvvetindeki en büyük düşüş, enküçük taşıt aralığında gerçekleşmektedir.viGeçiş durumlarında, MIRA modellerinin sürüklenme katsayılarının çok değişmediğigözlemlenmiştir. Buna karşın, Ahmed Body için bütün durumlarda büyükmiktarlarda değişiklikler gözlemlenmiştir. Her iki taşıt tipi için, sürüklenmekatsayılarının en büyük değerlerine modeller yan yana durumdayken ulaşılmıştır.Sonuç olarak, yakın takipteki daha çok sayıda taşıtlarla, sürüklenme kuvvetinde dahafazla düşüşler mümkündür. Yakın takip çalışmalarındaki düşük sürüklenmekatsayıları, yakıt tasarruflarının artmasına ve hava kirliliğinin azalmasına sebep olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE AERODYNAMICINTERACTIONS OF VEHICLES IN CLOSE-FOLLOWING AND PASSINGSITUATIONSGümüşlüol, ÜnsalM.S., Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Instr. Dr. A. Tahsin ÇetinkayaCo-supervisor: Prof. Dr. Kahraman AlbayrakJune 2006, 184 pagesIn this thesis study, aerodynamic interactions of vehicle models in close-followingand passing situations were investigated experimentally. Effects of the inter-vehiclespacing and lateral distance on drag coefficients of two close-following vehicleswere observed.Two different types of vehicle models were used in order to investigate the shapeeffect on aerodynamic vehicle interactions. Drag forces and surface pressures of themodels at each situation were measured. Two different blockage correction methodson the basis of drag coefficient results were applied.Linear increments of drag coefficients were observed on leading and trailing MIRAmodels. Because of their blunter shapes and sharp edges, the leading and trailingAhmed Body models feel the presence of the aerodynamic interactions substantially.The most important reduction in drag force occurs at the least vehicle spacing forboth vehicle types. The greatest reduction in drag force occurs at the least vehiclespacing for both vehicle types.In the passing situations, it was observed that drag coefficient of MIRA models didnot change considerably. However, big amount of changes were observed at allpositions for Ahmed Body. Maximum values of drag coefficients were reached whenthe models were at side by side position for both vehicle types.In conclusion, it is possible to obtain more drag reductions with more numbers ofvehicles in close-following. The lower drag coefficients in close-followingoperations cause to increase fuel savings and to reduce air pollution.