New design methods for polyhedral linkages
Çok yüzlü mekanizmaları için yeni tasarım yöntemleri
  1. Tez No: 180906
  2. Yazar: GÖKHAN KİPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ, DOÇ. DR. ALİ ULAŞ ÖZGÜR KİŞİSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açılır-kapanır Yapılar, Çok Yüzlü Mekanizmalar, CardanHareketi, Deployable Structures, Polyhedral Linkages, Cardan Motion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez çalışmasında mevcut çok yüzlü mekanizmaları analiz edilmekte ve yeniçok yüzlü mekanizması çeşitleri sunulmaktadır. lk olarak, mevcut çok yüzlümekanizmalarının dönüşüm karakteristikleri, özellikle büyütme performanslarıverilmektedir. Sonra, tek serbestlik dereceli düzlemsel çokgen mekanizmalarıiçin tasarım yöntemleri anlatılmaktadır. Bu çokgen mekanizmaları çok yüzlümekanizmalarının yüzleri olarak kullanılmaktadır. Daha sonra, bazı mevcutmekanizmaların sunulan yöntemlerle türetilmesine yer verilmektedir. Sonolarak, mekanizmalar için kaplama paneli tasarımları verilmektedir. Hemmevcut mekanizmaların analizinde, hem de yeni mekanizmaların tasarımındaCardan hareketi anahtar rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the existing types of polyhedral linkages and presents newlinkage types for resizing polyhedral shapes. First, the transformationcharacteristics, most specifically, magnification performances of existingpolyhedral linkages are given. Then, methods for synthesizing single degree-of-freedom planar polygonal linkages are described. The polygonal linkagessynthesized are used as faces of polyhedral linkages. Next, the derivation ofsome of the existing linkages using the method given is presented. Finally,some designs of cover panels for the linkages are given. The Cardan Motion isthe key point in both analyses of existing linkages and synthesis of newlinkages.