A study on material properties of autoclaved aerated concrete (AAC) and its complementary wall elements: Their compatibility in contemporary and historical wall sections
Gazbeton malzemesi ve bütünleyici duvar elemanlarının malzeme özellikleri üzerine bir çalışma: Günümüz ve tarihi duvar kesitlerindeki uyumlulukları
- Tez No: 180908
- Danışmanlar: DR. AYŞE TAVUKÇUOĞLU, PROF. DR. EMİNE CANER SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: gazbeton, çimento esaslı sıvalar, uyumluluk, malzemeözellikleri, ahşap karkas yapılarvii, autoclaved aerated concrete (AAC), cement-plasters, compatibility, material properties, timber framed historical structuresv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Türkiye' de üretilmekte olan gazbeton malzemesinin, komşusıvalarının ve gazbeton yapıştırıcısının temel fiziksel, mekanik, bileşim vedayanıklılık özellikleri incelenmiştir. Bu malzemelerin hem günümüz duvar kesiti,hem de tarihi doku içinde uyumlulukları malzeme özellikleri açısındantartışılmıştır.Çalışmada kaynak araştırması ve laboratuvar analizleri yapılmıştır. Laboratuvaranalizleriyle incelenen malzemeler şunlardır: biri dolgu, G2, diğeri taşıyıcı, G4, ikiçeşit gazbeton bloğu, gazbeton yapıştırıcısı ve birbiri ardına uygulanan çimentoesaslı dış sıvaları, serpme sıva, kaba sıva, ince sıva ve su geçirimsiz ince sıva;Anadolu'nun tarihi geleneksel yapı malzemelerinden ahşap, dolgu ve örgü tuğlası,kireç esaslı iç ve dış sıvalar. Bulgular, gazbetonun malzeme özellikleri açısındanvideğerlendirilmiş; gazbeton ve bütünleyici duvar elemanlarının birbirleriyle ve,onarım amaçlı kullanımlarında, Anadolu'daki tarihi ahşap karkas yapılarlauyumlulukları açısından yorumlanmıştır.Sonuç olarak, gazbeton malzemesinin tarihi yapıların onarımında dolgu malzemesiolarak kullanımının yalnızca özgün dolgu malzemenin kaybedildiği durumlardatartışılabileceği belirtilmiştir. Gazbetonun çimento esaslı sıvalarının ise, tarihidokuya ciddi zararlar verecek tuz problemlerine sebep olacakları belirtilmiş ve busebeple onarım amaçlı kullanılmalarının uygun olmadığı vurgulanmıştır. Su buharıgeçirimlilik özellikleri ve esneklik modülü değerleri açısından, su geçirimsiz incesıvanın gazbeton için uygun bir bitirme olduğu ve gazbetonun, özellikle G4 ün,tarihi kerpiç dolgu ile benzerlikler gösterdiği görülmüştür. Diğer taraftan,gazbetonun komşu malzemelerle uyumluluğu konusunda karar verebilmek içindiğer uyumluluk parametrelerinin de çalışılması gerekmektedir. Bundan başka,onarım amaçlı kullanımları için gazbetonun tarihi dokuyla bütünlüğününgeliştirilmesi gerektiği görülmüştür. Bu amaçla, gazbetonun kireç esaslı onarımharçlarıyla iyi bağlanabilmesi için puzolanik aktivitesinin geliştirilmesi ve/veyatarihi doku ile gazbeton arasında kullanılacak yeni bir onarım harcının üretilmesiönerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examined in this study were some physical, mechanical, compositional anddurability properties of AAC, its neighboring plasters and jointing adhesive, all ofwhich were produced in Turkey. The compatibility of these materials inside thecontemporary wall section and within historic fabric was discussed in terms oftheir material properties.In addition to the literature survey, laboratory studies were conducted on two typesof AAC as G2 and G4, its jointing adhesive and exterior finishing layers as basecoat, under coat, finish coat, water repellent finish coat; and some historicaltraditional construction materials of Anatolia as timber, masonry and infill brick,lime based exterior and interior plasters. The results were evaluated in terms ofivmaterial properties of AAC, the compatibility of AAC and its complementaryelements with each other and with the historic timber framed structures inAnatolia.It was concluded that the use of AAC in repairs of historical structures could bediscussed only if the original infill is lost. In addition, its cement-plasters should beavoided from the historic fabric since they introduce salt problems to the structure.In terms of vapor permeability and modulus of elasticity, water repellent finishcoat was proper finishing for AAC, and AAC, especially G4, exhibited similaritieswith historic infill mud brick. Further studies on other compatibility parameterswere, however, necessary to decide on the compatibility of AAC with itsneighboring materials. Moreover, the integrity of AAC with the historic fabricneeded improvement by increasing its pozzolanicity and/or producing a newintermediary repair mortar/plaster.