Immobilization studies utilizing solid supports for the determination of fructose by dansylaminophenylboronic acid(dapb acid) and chromate by diphenylcarbazide(dpc)
Dansilaminofenilboronik asit ile fruktoz tayini ve difenilkarbazid ile kromat tayini için katı destek maddelere tutuklama çalışmaları
  1. Tez No: 180912
  2. Yazar: MUKADDER BULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜRVET VOLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tutuklama, Sol-jel, Dansilaminofenilboronikasit(DAPB asit), Difenilkarbazit (DPC)2, Immobilization, Sol-gel, Dansylaminophenylboronic acid(DAPB acid), diphenylcarbazide (DPC)3
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZDANS LAM NOFEN LBORON K AS T LE FRUKTOZ TAY NVE D FEN LKARBAZ D LE KROMAT TAY N Ç N KATIDESTEK MADDELERE TUTUKLAMA ÇALIŞMALARIBULUT, MukadderYüksek Lisans, Kimya BölümüTez Yöneticisi: Prof.Dr.Mürvet VOLKANTemmuz 2006, 114 sayfaFloresans özellik gösteren kimyasal probların, optik sensör tasarımı için,katı destek maddelere tutuklanması, tutuklanacak olan kimyasalınçözünürlüğünün düşük olduğu durumlarda çözücü içerisinde kullanımınayardımcı olur. Ayrıca sürekli okuma, duyarlılık artışı ve daha az reaktiftüketimi gibi avatajları da beraberinde getirir.Bu çalışmanın ana amacı sırasıyla fruktoz ve altıdeğerlikli kromuntayininde kullanılmak üzere dansilaminofenilboronik asidin vedifenilkarbazitin katı destek maddelere tutuklanmasıdır.Dansilaminofenilboronik asit diol içerikli moleküllerle reaksiyonagirerek sönümlenme ile sonuçlanan elektron transferine neden olur.Difenilkarbazit ise kromat ile neredeyse spesifik bir reaksiyon vererekabsorbsiyon maksimumu 540 nm olan majenta renkli bir kompleksoluşumuna neden olur.1Sol-gel teknolojisi kullanılarak, floresans ve görünür bölgedekiabsorbans sinyallarini gözlemleyebilme olanağı sunan inorganik polimermateryali geliştirildi.Ayrıca ko-polimeri ışığı geçirgen olarak bilinen metakrilik asit vemetilmetakrilat kullanılarak organik ko-polimer sentezlendi. Polivinilalkol ve kalsiyum aljinat jel gibi çalışma bölgemizde iyi optik özellikleresahip hidrojeller de kullanıldı.Katı destek maddenin oluşturulmasında, polimerin porozitesi, ortamındopant moleküle karşı afinitesini arttırmayı sağlayacak özellikte katkımaddelerinin kullanılması ve organik polimerlerin şişme özellikleri gibibirçok durum göz önünde bulundurulduTutuklama çalışmalarının performansı, matriksin optik geçirgenliği,dopantın matriksten sızması, dopant molekülün optik özellikleri veanalite karşı dopantın gösterdiği karakteristik optik duyarlılığı yönündendeğerlendirildi. Sensör uygulamaları için, tutuklanmış prob moleküldifenilkarbazid incelendi.Daha önce, çalışma gurubumuzun fruktoz molekülü tayini için, suluortamdaki DAPB asit prob molekülünün floresans sönümlenmesine bağlıolarak geliştirmiş olduğu akışa enjeksiyon sisteminin geliştirilmesiüzerine çalışmalar yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIMMOBILIZATION STUDIES UTILIZING SOLID SUPPORTSFOR THE DETERMINATION OF FRUCTOSE BYDANSYLAMINOPHENYL BORONIC ACID (DAPB ACID) ANDCHROMATE BY DIPHENYLCARBAZIDE (DPC)BULUT, MukadderM.S., Department of ChemistrySupervisor: Prof.Dr. Mürvet VOLKANJuly 2006,114 pagesImmobilization of fluorescent chemosensors and chromogenic reagentson solid supports for developing optical sensors result in improvedanalytical performance characteristics such as continuous read-out,increased sensitivity, lower reagent consumption and possibility of usingthe sensor in solvents where the free molecule displays low solubility.The aim of this study is to immobilize dansylaminophenyl boronic acid(DAPB acid) and diphenylcarbazide (DPC) into various solid supportsfor the determination of fructose and hexavalent chromium, respectively.1DAPB acid reacts with diol containing molecules to produce electrontransfer resulting fluorescence quenching. Whereas DPC reactsspecifically with chromate to produce a magenta colored complex havingabsorption maximum at 540 nm.Utilizing sol-gel technology, inorganic polymer matrices which enabledto observe fluorescence and absorbance signal in VIS region has beenconstructed. Also methylmethacrylate (MMA) and methacrylic acid(MAA), which are known to give transparent organic co-polymers, arechosen as monomers in the synthesis of organic co-polymer. Hydrogelssuch as polyvinyl alcohol and Ca-alginate gel have been utilized for theirgood optical characteristics in the working range.Several considerations in the construction of host matrix were taken intoaccount, such as the porosity of the polymers, functionalization of thematrix and use of additives for increasing the affinity of the mediumtoward the dopant molecule and swelling properties of organic polymers.The performances of the immobilizations were evaluated in terms of thetransmittance and leaching properties of the host matrix, opticalproperties of dopant and optical response characteristic of the dopant forthe analyte. The sensor applications of the immobilized probe moleculeDPC were investigated.2Studies regarding the enhancement of the performance of the flowinjection analysis method for fructose determination, previously carriedout in our laboratory, based on the fluorescence quenching of DAPB acidprobe in solution were stated.