Characterization and purification of a bacteriocin produced by leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Leuconostoc mesenteroıdes subsp. cremorıs tarafından üretilen bakteriyosinin karakterizasyonu ve saflaştırılması
- Tez No: 180911
- Danışmanlar: PROF. FARUK BOZOĞLU, PROF. TÜLİN GÜRAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyosin, protein saflaştırma, hücre zarı, SDS-PAGE, bakteriyolitik.vii, Bacteriocin, protein purification, cell membrane, SDS-PAGE, bacteriolytic.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZLEUCONOSTOC MESENTEROIDES SUBSP. CREMORISTARAFINDAN ÜRETİLEN BAKTERİYOSİNİNKARAKTERİZASYONU VE SAFLAŞTIRILMASIDündar, HalilDoktora, Biyoteknoloji A.B.D.Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk BozoğluOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tülin GürayEylül 2006, 195 sayfaBu çalışmada Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris'den izole edilen yenibir bakteriyosin pH ile hücre yüzeyine tutunma-salınma, amberlit XAD-16 ilekatı-faz ekstraksiyonu, katyon-değişim kromatografisi ve hidrofobik etkileşimkromatografisi ile homojen olarak saflaştırılmıştır. Saflaştırma SDS-PAGE ilemolekül ağırlığı 6 kDa dan küçük bulunan elektroforetik olarak saf bir proteinortaya çıkarmıştır.. Bacteriyosinin çok katyonik ve hidrofobik olduğubulunmuştur ve sentetik kalsiyum silikat tarafından katyonik ve özellikle dehidrofobik doğası nedeniyle adsorbe edilebilmektedir. Bakteriyosinin proteinazK, tripsin, pepsin ve kimotripsin'e ilave olarak alfa-amilaz'a da duyarlı olduğu,beraberinde hücre parçalanmasıyla bakterisidal bir etkiye sahip olduğugözlenmiştir.. Sonuçlar Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris tarafındanüretilen bakteriyosinin pH ve ısının birleşik etkisine karşı nisin, lacticin 481,lacticin 3147 ve lactococcin G den daha dayanıklı olduğunu ve pH 2.0-12arasında bakterisidal olduğunu ortaya çıkarmıştır. Leuconostoc mesenteroidessubsp. cremoris'in bakteriyosininin organik çözücülere karşı dayanıklı olduğuvive kloroform içeren çözücüler ile etkili bir biçimde ekstrakte edilebilebildiğibulunmuştur.Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris tarafından üretilen bakteriyosinListeria innoqua, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Enterococcusfaecalis, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus cremoris, diğer Leuconostocmesenteroides suşları ve gram-negatif bakteri Pseudomonas fluorescens'e karşıkuvvetli bir inhibitör etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Duyarsız bakterilerinbazılarının yüksek konsantrasyonda bakteriyosin kullanıldığı zaman duyarlıoldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCHARACTERIZATION AND PURIFICATION OF A BACTERIOCINPRODUCED BY LEUCONOSTOC MESENTEROIDES SUBSP.CREMORISDündar, HalilPh.D., Department of BiotechnologySupervisor: Prof. Dr. Faruk BozoğluCo-Supervisor: Prof. Dr. Tülin GüraySeptember 2006, 195 pagesIn this study, a new bacteriocin isolated from a Leuconostoc mesenteroidessubsp. cremoris strain was purified to homogeneity by pH mediated celladsorption-desorption, solid phase extraction with Amberlite XAD-16, cation-exchange chromatography and hydrophobic interaction chromatography. Thepurification resulted in an electrophoretically pure protein that was smaller than6 kDa as judged by SDS-PAGE. The bacteriocin was found to be veryhydrophobic and cationic and could be adsorbed by synthetic calcium silicatedue to its cationic and especially hydrophobic nature. It was observed that thisbacteriocin was sensitive to alpha-amylase in addition to proteinase K, trypsine,pepsine and chymotrypsine and had a bactericidal mode of action with aconcomitant cell lysis. The results indicated that bacteriocin produced byLeuconostoc mesenteroides subsp. cremoris was more stable to combined effectof pH and heat than nisin, lacticin 481, lacticin 3147 and lactococcin G and wasbactericidal between pH 2.0-12. It was found that the bacteriocin produced byLeuconostoc mesenteroides subsp. cremoris was stable to organic solvents andivcould be extracted with chloroform containing solvents efficiently forpurification.The bacteriocin produced by Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris wasfound to have a strong inhibitory activity against Listeria innoqua, Listeriamonocytogenes, Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Lactobacillusdelbrueckii, Lactobacillus cremoris, other Leuconostoc meenteroides strainsand gram-negative bacterium Pseudomonas fluorescens. Some of theinsensitive bacteria were observed to be sensitive when high concentration ofthe bacteriocin was used.