The influence of visual appeal on perceived usability
Görsel çekiciliğin algılanan kullanılabilirliğe etkisi
- Tez No: 180920
- Danışmanlar: DR. CANAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: algılanan kullanılabilirlik, görsel çekicilik, estetik, kullanıcımemnuniyeti, tüketici ürünleri, perceived usability, visual appeal, aesthetics, user satisfaction, consumerproducts
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kullanılabilirlik, tüketicilerin bir ürün satın alırken önem verdiği faktörlerden biri halinegelmiştir, fakat bir ürünü gerçekten kullanmadan onun kullanılabilirliğini anlamak çokzordur. Algılanan kullanılabilirlik, bir ürünün kullanılabilir olarak tanımlanmasında ve oürünün satın alınmasında önemli rol oynar.Bu çalışmada görsel çekicilik ve algılanan kullanılabilirliğin ilişkisi özellikle tüketiciürünleri için ele alınmıştır. Tüketici ürünlerinde görsel çekiciliğin algılanankullanılabilirliğe etkisi geniş bir literatür çalışmasının yanısıra, bir deneysel çalışmanınsonuçlarına dayandırılarak ortaya konulmuştur.Çoğu nsan-Bilgisayar-Etkileşimi ile ilgili olmak üzere, ürünlerin görsel çekiciliğinin,kullanıcıların kullanılabilirliğe ilişkin algılarını etkilediğini iddia eden birçok çalışmabulunmaktadır. Fakat deneysel çalışma sonucunda tüketici ürünlerinin görsel çekicilik vekullanılabilirlik algıları arasında literature çalışmalarında belirtilen kadar belirgin bir ilişkibulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Usability is regarded as one of the most important factors that consumers consider whilepurchasing products, however it is difficult to judge usability unless the user actuallyuses the product. Perceived usability is influential for consumers when identifying aproduct as usable and purchasing it.This study concentrates on the relationship between visual appeal and perceivedusability especially for consumer products. The influence of visual appeal on perceivedusability for consumer products is scrutinized through the findings of an empirical studybesides a broad literature review.In the literature, there are many studies -mostly dealing with the HCI products- claimingthat visual appeal affects users? perceptions of usability. However, the empirical studyresults indicate that the relationship between visual appeal and perceived usability is notclear for consumer products as the relationship declared in the literature.