Polymerization and characterization of allyl methacrylate
Alil metakrilatın polimerleştirilmesi ve poly(alil metakrilatın)karakterizasyonu
  1. Tez No: 180937
  2. Yazar: TUĞBA VARDARELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: alil metakrilat, bozunma, X-ışın fotoelektron spektroskopisi(XFS), Kütle Spectrometresi (MS), Thermogravimetrik Analiz (TGA), allyl methacrylate, degradation, X-Ray Photoelectron Spectroscopy(XPS), Mass Spectroscopy (MS), Thermal Gravimetric Analysis(TGA)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Alil metakrilat, AMA farklı koşullarda kimyasal başlatıcı ve γ-ışınları kullanılarakpolimerleştirilmiştir. Elde edilen polimer, genellikle bilinen çözücülerdeçözünmeyen jel tipindedir. Kimyasal başlatıcılarla başlatılan polimerleşmedeArrhenius aktivasyon enerjisi 82.3 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. Polimer FT-IR,NMR, DSC, TGA, XPS, XRD, DLS, ve MS metodları ile karakterize edilmiştir. Alilyan gruplarının %98-99'u polimerizasyon bittikten sonra yerlerini korurken, %1-2'si çapraz bağlanma ve/veya halka reaksiyonu ile lakton oluşturuşlardır.Spektroskopik ve ısısal sonuçlar, polimerizasyonun halka polimerizasyonuolmadığını, fakat son grup halka polimerleşmesi olabileceğini göstermektedir. DLS'de molekül ağırlığı 1.1x106 olarak ölçülmüştür. Polimerin çözünmez olması çaprazbağlanmadan çok yüksek molekül ağırlığından kaynaklanmaktadır. Polimerin DSC'de gözlenen Tg 'si 94ºC' dir. Ancak 150-200ºC' de yaşlandırmadan sonra Tg211ºC' ye yükselmiştir. Polimer 350ºC' de yapılan ısısal işlemden sonra yan-bağlantı tipi bozunma ve bunu izleyen yan grup halka reaksiyonu sonucu laktonve/veya anhidrit vermiştir. XPS analizi AIBN ve CCl4 radikal gruplarınınoligomerlerde bulunduğunu göstermektedir. MS ve TGA termogramları polimerinçözünürlüğüne bağlı olarak iki veya üç aşamada bozunduğunu göstermektedir.Birinci aşamada, 225-350ºC, alil grupları yan-bağlantı tipi bozunmaktadir. kinciaşamada ise, 395-515ºC, rastgele bölünme ve depolimerizasyon tipi bozunmaoluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Allyl methacrylate, AMA was polymerized by chemical initiator and by γ-radiationunder different conditions. The polymer obtained is mostly gel type with somesoluble fractions at lower conversions. Arrhenius activation energy is 82.3 kJ/molfor chemical initiated polymerization. The polymer was characterized by FT-IR,NMR, DSC, TGA, XPS, XRD, DLS, and MS methods. It was found that about 98-99% of allyl side groups retained as pendant even after completion of thepolymerization, while 1-2% may give crosslinking and/or cyclization that yieldslactones and anhydrides. The spectroscopic and thermal results of the workshowed that the reaction is not cyclopolymerization, but may have end groupcyclization. Molecular weight of 1.1x106 was measured by DLS. Therefore,insolubility is due to the high molecular weight of polymer, even in the earlystage of polymerization rather than crosslinking. The Tg of PAMA was observedas 94ºC before curing, upon curing at 150-200ºC, Tg increased to 211ºC asmeasured by DSC. The thermal treatment of polymer at about 350ºC gaveanhydride by linkage type degradation, following side group cyclization. The XPSanalysis showed the presence of radical fragments of AIBN and CCl4 associatedwith oligomers. The MS and TGA thermograms showed two or three stagedegradations depending on solubility. The first stage was mostly linkage typedegradation for the fragmentation of pendant allyl groups at 225-350ºC. In thesecond stage, at 395-515ºC, the degradation is random scission anddepolymerization.