Application of sleuth model in Antalya
Sleuth modelinin Antalya'da uygulanması
  1. Tez No: 180936
  2. Yazar: ÖZLEM ŞEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel büyüme, simülasyon, tahmin, kontrollüsınıflandırma, Antalya.v, Urban growth, simulation, prediction, supervised classification, Antalya.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, Antalya metropoliten alanının 2025 yılındaki kentsel büyümetahmini için bir kentsel büyüme modeli kullanılmıştır. Türkiye'nin son on yıldakitoplam nüfus artış hızı ‰18,28 iken Antalya, ‰41,78'lik nüfus artış hızı ileTürkiye'de en hızlı nüfus artış hızına sahip metropoldür.Bir kentsel büyüme modeli (Sleuth V 3.0) kartografik veriler ile kalibre edilmiştir.Kentsel büyüme tahmini, 1987, 1996 ve 2002 yıllarının Landsat TM ve ETMgörüntülerinden ve 1992 hava fotoğraflarından elde edilen arşiv veri eğilimlerinedayandırılmaktadır. Kentsel büyüme alanı uydu görüntülerinin sınıflandırılması vehava fotoğraflarının görsel değerlendirilmesi ile elde edilmiş ve veriler modelegirdi olarak sokulmak üzere hazırlanmıştır.Model kalibrasyonu, difüzyon, breed ve spread, eğim ve yol katsayılarını içeren,beş büyüme kontrol parametreleri için en uygun olan değerleri elde etmekamacıyla gerçekleştirilmiştir. Antalya'daki büyüme eğilimi, yol gelişmesini veçevresel korumayı göz önünde bulundurarak, büyümeyi yavaşlatarak simüleedildi. Simülasyon periyodu olan 23 yıl boyunca, 2025 yılına kadar kentselalanlarda 9824 hektarlık bir artış elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, an urban growth model is used to simulate the urban growth in 2025in the Antalya Metropolitan Area. It is the fastest growing metropolis in Turkey witha population growth of 41,79‰, although Turkey?s growth is 18,28‰ for the lastdecade.An Urban Growth Model (SLEUTH, Version 3.0) is calibrated with cartographicdata. The prediction is based on the archived data trends of the years of the 1987,1996, and 2002 images, which are extracted from Landsat Thematic Mapper andEnhanced Thematic Mapper satellite images and the aerial photographs acquiredin 1992 and the data are prepared to insert them as input into the model. The urbanextent is obtained through supervised classification of the satellite images andvisual interpretation of aerial photographs.The model calibration, where a predetermined order of stepping through the?coefficient space? is used is performed in order to determine the best fit values forthe five growth control parameters including the coefficients of diffusion, breed andspread, slope and road gravity with the historical urban extent data. Thedevelopment trend in Antalya is simulated by slowing down growth by taking intoconsideration the road development and environmental protection. After thesimulation for a period of 23 years, 9824 ha increased in urban areas is obtainedfor 2025.