Influence of idealized pushover curves on seismic response
Basitleştirilmiş pushover eğrilerinin sismik davranış üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 180954
  2. Yazar: KORAY KADAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İtme analizi, yaklaşık yöntemler, basitleştirme, kapasite eğrisi, Pushover analysis, approximate procedures, bi-linearization, capacity curve
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Günümüz yaklaşımı olan performansa dayalı mühendislik genel olarak, binaların itmeanalizinden elde edilmiş kapasite eğrilerinin kullanımına dayalı yaklaşık yöntemler üzerinekurulmuştur. Deplasmana dayalı yaklaşımdaki en önemli parametre belirli bir sismik etki altındahesaplanmış olan elastik olmayan deplasman talebidir ve bu parametrenin tahmini için sıkçakullanılan yöntemlerden Kapasite Spektrum ve Deplasman Katsayısı metotları itme eğrilerininbasitleştirilmiş haline dayanır. Kapasite eğrilerinin basitleştirilmesi için çeşitli önerilerbulunmasına rağmen, bu önerilerden en uygun olanının seçilmesine yönelik rasyonel yönergelereihtiyaç duyulmaktadır.Birçok idealleştirme alternatifinin bulunması ve en uygun metodun seçilebilmesi içingereken yönergelerin eksikliği göz önünde bulundurularak, itme eğrilerinin idealleştirmesindekullanılan mevcut alternatiflerin sismik davranış üzerindeki etkisini incelemek üzere detaylı biraraştırma yapılmıştır. Bu amaçla, OpenSees analiz platformu kullanılarak 7 çerçeve 100 ayrıdeprem altında analiz edilmiştir. Çerçevelerin çok serbestlik dereceli modelleri üzerinde yapılanelastik ötesi dinamik analizlere ek olarak, çerçevelerin genel davranışını elde edebilmek amacıylalineer olmayan statik analizler de yapılmıştır. Elde edilen pushover eğrileri çeşitli alternatiflerkullanılarak idealleştirilmiş ve eşdeğer tek serbestlik dereceli sistemlerin kuvvet-deplasmanilişkisi olarak atanmıştır. Basitleştirilmiş bu modeller aynı deprem veritabanı kullanılarak analizedilmiş ve deplasman, kat ötelenmesi ve kuvvet bazlı sismik davranış parametreleri yaklaşıkolarak da hesaplanmıştır.Kapsamlı ve basitleştirilmiş analizlerden elde edilmiş sonuçlar, idealleştirmealternatiflerinin çok serbestlik dereceli sistemin çeşitli elastik ötesi seviyelerindekiperformansının değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Ayrıca, alternatiflerin hata oranlarınınsüneklik seviyesi, kuvvet azaltım seviyesi ve periyoda bağlı değişimleri de rasyonel olarakirdelenmiştir. Bu çalışmada; elde edilen sonuçlar ve yapılan yorumlar sayesinde en uygunbasitleştirme yönteminin rasyonel olarak seçilmesine yönelik bilimsel bir katkı sağlandığıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Contemporary approach performance based engineering generally relies on theapproximate procedures that are based on the use of capacity curve derived from pushoveranalysis. The most important parameter in the displacement-based approach is the inelasticdisplacement demand computed under a given seismic effect and the most common proceduresemployed for this estimation; the Capacity Spectrum Method and the Displacement CoefficientMethod are based on bi-linearization of the capacity curve. Although there are somerecommendations for this approximation, there is a vital need for rational guidelines towards theselection of the most appropriate method among several alternatives.A comprehensive research has been undertaken to evaluate the influence of severalexisting alternatives used for approximating the capacity curve on seismic demands. A number offrames were analyzed under a set of 100 ground motions employing OpenSees. In addition, thepushover curves obtained from nonlinear static analyses were approximated using severalalternatives and the resulting curves were assigned as the force-deformation relationships ofcorresponding equivalent single-degree-of-freedom systems. These simplified systems were lateranalyzed to compute the approximate seismic response parameters.Using the results of the complex and simplified analyses, the performance of eachapproximation method was evaluated in estimating the `exact? inelastic deformations of the multi-degree-of-freedom systems at various degrees of inelasticity. Dependency of the errors onductility, strength reduction factor and period was also investigated. The interpretations made andthe conclusions drawn in this study is believed to clarify the rationality and accuracy of selectingthe appropriate idealization of the capacity curve.