Analysis of welding parameters in gas metal arc welding by a welding robot
Kaynak robotuyla yapılan gazaltı kaynağında kaynak parametrelerinin analizi
  1. Tez No: 180953
  2. Yazar: YAVUZ ERENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNA BALKAN, PROF. DR. SAHİR ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GMAW, kaynak, kaynak geometrisi.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Robotik Gazaltı Kaynak yönteminde, istenilen kalitede kaynak eldeedebilmek için kaynakçı tarafından kontrol edilen kaynak parametreleri (üfleç hızı,tel besleme hızı, akım, voltaj, tel çapı, vb.) dikkatli bir şekilde seçilmelidir.Kullanılan ekipmanlara uygun kaynak modeli tasarımı için her parametrenin kaynaküzerindeki etkisi yeterli sayıda deney yapılarak incelenmelidir. Kaynak prosesi,deneysel verilerin kaynak parametreleri ve proses değişkenleri arasındaki ilişkiyitanımlamak üzere analiz edilmesiyle açıklanabilir. Analitik ilişkinin kurulması içinçeşitli regrasyon modelleri önerilmektedir.Bu çalışmada kaynak dikiş geometrisi ile voltaj, akım, üfleç hızı ve telbesleme hızı arasındaki iliski, bu amaç için geliştirilmiş özel bir program yardımıylakurulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Robotic Gas Metal Arc Welding process, the welding parameterscontrolled by the welder (travel speed of the welding torch, wire feed speed, current,voltage, wire diameter, etc.) should be considered to obtain a desired weldingquality. To design an appropriate welding model for the used equipment, the effectsof each parameter should be studied by carrying out an adequate number ofexperiments. The welding process is described by analyzing the experimental data todefine the relationships between the welding parameters and process variables.Various regressional models can be suggested to establish the analyticalrelationships.In this study, the relationship between bead geometry and voltage, current,travel speed and wire feed speed is established by using a specific computer programdeveloped for this purpose.Keywords : GMAW, welding, bead geometry.iv