Theoretical and experimental investigation of a humidification-dehumidification desalination system using solar energy
Nemlendirme ve nem alma tekniğine dayalı güneş enerjili damıtma sisteminin performansının deneysel ve teorik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 180957
  2. Yazar: İSMAİL SOLMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjili damıtma, Nemlendirme-Nem alma, Çift geçişlidüzlemsel hava ısıtıcısı, Nemlendirici, Yoğuşturucu.v, Solar desalination, humidification-dehumidification, double-pass flatplate solar air heater, humidifier, dehumidifier.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, nemlendirme ve nem alma tekniğine dayalı güneş enerjili damıtmasisteminin performansı Ankara ili iklim koşuları altında deneysel ve teorik olarakincelendi. Damıtma sistemini temel olarak güneş enerjili çift geçişli ve çift camlıdüzlemsel hava ısıtıcısı, nemlendirici, yoğuşturucu ve su depolama tankıoluşturmaktadır. Sistemin çalışma prensibi kapalı su ve açık hava döngüsünedayanmaktadır. Farklı çevresel, tasarım ve çalışma parametrelerinin sisteminperformansı üzerine olan etkilerini incelemek için matematik modele dayalı olan birbilgisayar simülasyon programı geliştirildi. Bu simülasyon programında enerjidenge denklemleri dördüncü dereceden Runge-Kutta methodu kulanılarak eşzamanlı olarak çözdürüldü. Elde edilen teorik sonuçları deneysel sonuçlarlakarşılaştırmak ve geliştirilen matematiksel modelin geçerliliğini ortaya koymak içindeneysel çalışma yapıldı. Bu amaç için, deney düzeneği tasarlandı, imalatı yaptırıldıve deneysel çalışmaya hazır hale getirildi. Deneyler ODTÜ Makina Mühendisliğibölümündeki güneş evinde yapıldı. Ayrıca var olan sistem güneş evindeki vakumlucam borulu su ısıtma sistemi ile entegre edilerek sistemin performansı deneyselolarak incelendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, experimental and numerical studies have been carried out toinvestigate the performance of a solar desalination system working onhumidification-dehumidification principle under the climatological conditions ofAnkara, Turkey. The desalination unit was configured mainly by a double-pass flatplate solar air heater with two glass covers, pad humidifier, storage tank anddehumidifying exchanger. The system used in this work is based on the idea ofclosed water and open air cycles. A computer simulation program based on themathematical model was developed by means of MATLAB software to study theeffect of different environmental, design, and operational parameters on thedesalination system productivity. In this simulation program, the fourth orderRunge-Kutta method was used to solve the energy balance equationssimultaneously and numerically. In order to compare the obtained theoretical resultswith experimental ones and validate of the developed mathematical model of thesystem, an experimental study has been carried out. For that, an experimental set-upwas designed, constructed and tested at the solar house of the MechanicalEngineering Department of METU. In addition, the existing solar desalinationsystem was integrated with an evacuated tubular solar water heater unit (closedwater circulation) and performance of the system has been studied experimentally.