Computation of drag force on single and close-following vehicles
Tek ve yakın takip eden taşıtlarda sürükleme kuvvetinin bilgisayarlı hesaplanması
  1. Tez No: 180958
  2. Yazar: ERDEM ÖRSELLİ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. TAHSİN ÇETİNKAYA, PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomobil aerodinamiği, türbülans simülasyonu ve modellemesi, HADv, Automotive aerodynamics, turbulence simulation and modeling, CFDiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada hesaplamalı akışkanlar dinamiğinin otomobil aerodinamiği üzerineuygulaması incelenmiştir. Ahmed Body ve MIRA Modeli olarak adlandırılan ikideğişik tipteki araç modeli ve bunların ölçekli modelleri kullanılmıştır.Çeşitli türbülans modellerinin ve duvar fonksiyonlarının etkisi, ticari bir yazılım olan?Fluent? ile gözlemlenmiştir. Sonuç olarak uygun bir türbülans modeli bu çalışmadakullanılmak üzere seçilmiştir.Sürükleme kuvvetleri, yüzey basınç dağılımları ve ardiz oluşumları literatürdemevcut test modellerinin simulasyonunda incelenmiştir.Çalışmanın kapsamı, yakın takip halindeki araçların aerodinamisinin simulasyonuylagenişletilmiştir. Daha sonra, sonuçlar mevcut rüzgar tüneli verileriylekarşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, application of computational fluid dynamics to ground vehicleaerodynamics was investigated. Two different types of vehicle models namely,Ahmed Body, MIRA Notchback Body and their scaled models were used.A commercial software ?Fluent? was used and the effects of implementing differentturbulence models with wall functions were observed. As a result, an appropriateturbulence model was selected to use in the study.The drag forces, surface pressure distributions and wake formations wereinvestigated in simulation of various test cases available in the literature.The study was extended to simulate the aerodynamics of the vehicles in close-following situation. The results were then compared with the available wind tunneltest data.