Numerical simulations of unsteady flow in an oil pipeline under various hydraulic conditions.
Çeşitli hidrolik koşullar altında bir petrol boru hattındaki zamana bağlı akımın nümerik benzeşimi
- Tez No: 180967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER BOZKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol Boru Hattı, Sayısal Benzeşim, Zamana bağlı akımv, Oil Pipeline, Numerical Simulation, Unsteady Flowiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada uzun bir petrol boru hattının zamana bağlı akım analizlerigerçekleştirilmiştir. Zamana bağlı akım durumları bu tip boru hatlarının işletilmelerisırasında beklenen tipik vana operasyonları ve ani pompa durmalarından kaynaklan-maktadır.Bu tür akımların benzeşimi için, zamanla değişen ve çok sayıda hidrolikakım koşullarında kullanılan ?Stoner Pipeline Simulator? isimli mevcut bir programkullanılmıştır. Program su koçu denklemlerinin karakteristikler metodu ile çözümünüiçermektedir. Bu program tarafından yüksek dalga basınçlarının, hatta izin verilebiliren yüksek basınç sınırlarını aşan dalga basınçlarının yerleri tespit edilmiştir. Buçalışmada istenmeyen büyüklükteki dalga basınçlarından kaçınmak için gerekliönlemler de anlatılmıştır. Boru hattının güvenli işletme koşulları geliştirilmiş veteknik personelin kullanımı için tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, transient flow analyses of a long oil pipeline are performed.Transient flow conditions are initiated by typical valve operations and pump tripsthat may be expected during operation of such pipelines. In order to simulate tran-sient events an existing computer program called ?Stoner Pipeline Simulator? hasbeen used for a large number of hydraulic transient conditions. The program is basedon the characteristics method solution of the governing water hammer equations. Lo-cations that may be subject to surge pressures of high magnitudes, even exceedingmaximum allowable pressure limit have been determined by the program. In the pre-sent study, a number of measures to control and preferably to avoid these undesirablesurge pressures are also covered. Guidelines for safe operation of the pipeline are de-veloped and suggested for the use of technical personnel.