Transient analysis of liquid pipeline systems
Sıvı boru hatlarında zamana bağlı akış analizi
- Tez No: 56912
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pompa Karakteristikleri, Boru Hatlarında Geçici Rejimler, PIPESIM vı, Pump Characteristics, Transients of Pipeline, PIPESIM iv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz SIVI BORU HATLARINDA ZAMANA BA?LI AKIŞ ANALİZİ Koncagül (Benzer), E. Nalan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Osman Cahit Eralp Eylül 1996, 140 Sayfa Bu tez, sıvı boru hatlarındaki, zaman bağlı akış denklemlerinin sayısal çözümü ile ilgilidir. Bu tip problemleri çözebilen programlar olmasına rağmen, bunlar ya genel akışkan dinamiği programları yada yalnızca belirli uygulamalara yönelik programlardır. PIPESIM adı verilen bilgisayar programı, kullanımı kolay ve görseldir. Visual Basic programlama dili kullanılarak hazırlanmış ve çeşitli sınır koşullarına sahip boru hatlarının güvenliğini ve davranışlarını göstermeye yöneliktir. Dolayısıyla, bu program, bu alandaki araştırmacıların ilgisini çekecektir. Programın kullanımı kolay veri giriş bölümleri vardır. PIPESIM programının önemli bir özelliği ise, ham petrolboru hatlarının, paralel ve seri pompalar, çoklu kesişme ve birleşme, vanalar ve ani basınç tankları gibi sınır durumlarını kolaylıkla çözebilmesidir. Bu çalışmada, zamana bağlı akışın kısmi diferansiyel denklemlerine genel bir çözüm geliştirilmemiş, bu denklemler karakteristik yöntemi yardımı ile nümerik olarak çözülen sıradan diferensiyel denklemlere, dönüştürülmüştür. Çözüm yönteminin en önemli bölümü, pompaların, basınç- akış hızı grafiğinin regresyon analizi ile yaklaşıklaştırılmasıdır. Sonuç grafikleri, standart olamayan Visual Basic teknikleri ile geliştirilmiştir. MAOP, MASP, topografya ve basınç değerleri aynı grafik üzerinde gösterilmektedir. Programın büyütme / küçültme teknikleri yardımı ile tehlikeli çalışma durumları kolaylıkla tesbit edilebilmektedir. Böylece kullanıcının, sınır koşullarını düzeltebilmesi ve denklemleri yeniden çözebilmesi sağlanmıştır. Program, Türkiye-Irak ham petrol boru hattında denendi. Sonuç olarak BOTAŞ verileri ile uyumlu sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTR&CT TRANSIENT ANALYSIS OF LIQUID PIPELINE SYSTEMS Koncagül (Benzer), E. Nalan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Osman Cahit Eralp September 1996, 140 pages This thesis deals with the numerical solution of the equations that govern unsteady- liquid flow in pipelines. Although there exists current software that solves such problems, it is either generalised CFD ör specific to an application. This contribution describes a visual, user- friendly interactive software package called PIPESIM. it is written in Visual Basic and is tailored to simulating the behavior and safety of pipelines having specific boundary conditions. This software will therefore be of great interest to researchers in this field. İÜThe software has an easy - to - use data input section. An important feature is that PIPESIM can handle many different boundary conditions in crude oil pipeline systems such as parallel and serial pumps, serial and multiple junctions, valve in line, and surge tanks. A general solution to the partial differential equations is not developed, however the partial differential eguations are transformed by the method of characteristics into a set of ordinary differential equations which are solved numerically. A novel feature of the solution procedure is the use of regression analysis to approximate the Head-Discharge curve of the pumps.The output graphics are developed using non-standard Visual Basic techniques. The variables MAOP, MASP, Length Profile and Head are displayed on the same graph where any dangerous operating conditions can be easily identified using zoom technigues of the programme. The user can then modify the boundary conditions and re-solve the equations. The program has been tested using the available data from and“surge analysis”results of Turkish-Iraq pipeline. The results are in good agreement with the data issued by BOTAS (Turkish Pipeline Industry).