A theoretical and experimental performance alanyses of close loop drying system in dishwashers
Bulaşık makinalarında kapalı devre kurutma sisteminin teorik ve deneysel performans hesaplamaları
- Tez No: 180966
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havalandırma, Kurutma, Bulaşık Makinası, CFDvii, Ventilation, Drying, Dishwasher, CFDv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZBULAŞIK MAK NALARINDA KAPALI DEVREKURUTMA S STEM N N TEOR K VE DENEYSELPERFORMANS ANAL ZLERKibar, Ali TanselYüksek Lisans, Makina Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Prof.Dr. O.Cahit ERALPEylül 2006, 114 sayfaBulaşık makinesinin perfomansı üç temel parametre ile belirlenir. Bunlardan ilkienerji tüketimi diğeri yıkama performansı ve sonuncusu da kurutma verimliliğidir.Arçelik Bulaşık Makinesi Fabrikasında daha önce yapılan çalışmalar kurutmasıcaklığı, parlatıcı miktarı, havalandırma sisteminin varlığı ve tabakların yerleşiminkurutma performansını etkileyen temel faktörler olduğunu göstermiştir.Bulaşık makinesi üreticileri şu an üç tip kurutma sistemi uygulamaktadırlar. Bunlarpasif kurutma sistemi, açık devre kurutma sistemi ve kapalı devre kurutmasistemidir. Pasif kurutma sisteminde kurutma bulaşık makinesindeki sıcak havavasıtasıyla yapılır. Açık devre kurutma sisteminde ise nemli ve sıcak hava makineyemonte edilmiş bir fan yardımıyla emilerek ortama atılır. Kapalı devre kurutmasisteminde ise sıcak ve nemli bir havalandırma fanı yardımıyla bir yoğuşmakabından geçirilerek tekrar bulaşık makinesinin içine atılmaktadır.Bu çalışma temel olarak kapalı devre kurutma sistemi ve yoğuşma kabının tasarımıüzerine odaklanmıştır. Altı değişik yoğuşma kabı tasarımı CFD kullanılarak analizviedilmiş ve seçilen tasarımın sayısal hesaplama sonuçları deneysel bir çalışma iledoğrulanmıştır.Bu çalışmada beş değişik yoğuşma kabı CFD yazılımı, CFdesign 8.0 yazılımıkullanılarak analiz edilmiştir. Kurutma kaplarının temel performans parametreleriyoğuşma kabındaki hava sıcaklığındaki düşüş, yoğuşma kabında kaybedilen basınçve yoğuşma alanındaki birim alana düşen ısı verme oranıdır. Bu parametreler göreen uygun tasarım seçilmiştir.Daha sonra seçilen tasarımın sayısal sonuçlarını doğrulamak için bir deneydüzeneği yapılmıştır. Deney düzeneği yapılırken hızlı prototip yöntemikullanılmıştır. Cfdesign 8.0 simülasyonlarını doğrulamak için bütün deneylerşartlandırılmış bir odada ve Cfdesign 8.0 yazılımda verilmiş olan sınır şartlarındayapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA THEORETICAL AND EXPERIMENTALPERFORMANCE ANALYSES OF CLOSE LOOPDRYING SYSTEM IN DISHWASHERSKibar, Ali TanselM.S., Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Prof.Dr. O.Cahit ERALPSeptember 2006 114 pagesThe performance of a dishwasher is determined by three main parameters. Theseare firstly energy consumption, then cleaning performance and lastly dryingefficiency. Previous studies in Arçelik Dishwasher plant showed that dryingtemperature, amount of rinse aid, existence of ventilation system and placement ofthe dishes are major factors that affect the drying performance of a dishwasher.Currently, producers use three types of ventilation system in dishwashers. These arepassive drying system, open loop ventilation system and close loop ventilationsystem. In passive drying system drying is performed with the aid of hot airtemperature in the dishwasher. In open loop drying system, the humid and hot air isdischarged from the tube to the environment by the aid of a ventilation fanassembled to a dishwasher. In close loop drying system the discharged humid andhot aid is returned to the tube after passing through a condensation duct by the helpof a ventilation fan. This study mainly focuses on close loop drying system andeffect of geometrical design of condensation duct. Six different geometrical designsare analyzed in CFD and validation of numerical solution of the selected designdone in an experimental study.ivIn this study, five different condensation duct designs are analyzed by CFD using,CFdesign 8.0. The main performance parameters are air temperature decrease in thecondensation duct, pressure loss through the condensation duct and heat removalrate per unit area of the condensation section. According to these parameters themost suitable design is selected.Secondly, an experimental setup is constructed in order to validate the numericalresults of selected design. During the construction of experimental setup rapidprototype technique is used. In order to validate the simulation in Cfdesign 8.0, allof the experiments are performed in a conditioned room and at the boundaryconditions that are assigned in CFdesign 8.0 software.