Comparison of 2d and 3d finite element models of tunnel advance in soft ground a case study: Bolu tunnels
Yumuşak zeminde tünel açılmasının 2-boyutlu ve 3-boyutlu sonlu elemanlar modelleriyle karşılaştırılması Bolu tünelleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 180969
  2. Yazar: SERKAN ÜÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR SADIK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tünel, YATM, Tunnel, NATM
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZYUMUŞAK ZEMİNDE TÜNEL AÇILMASININ2-BOYUTLU VE 3-BOYUTLU SONLU ELEMANLARMODELLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASIBOLU TÜNELLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMAÜÇER, SerkanYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç.Dr. B. Sadık BAKIRMayıs 2006, 101 sayfaBolu Tünelleri, Doğu Avrupa ile Batı Avrupa'yı birbirine bağlayan TEMOtoyolu üzerinde bulunurlar. Uzunlukları yaklaşık 3.0 kilometreyi,aralarındaki mesafe 40 metreyi bulan tüneller 200 m2'den daha fazlakazılmış kesit alanına sahiptirler. Yumuşak bir zeminde gerçekleşen inşaattaYeni Avusturya Tünel Metodu (YATM) kullanılmıştır. Tüneller açılırken, zorzemin şartlarından dolayı pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu güçproblemleri çözebilmek için özel yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerinetkinliğini gösterebilmek için, çalışmada 2-Boyutlu ve 3-Boyutlu SonluElemanlar Metodu kullanılmıştır. Bolu Tünelleri'nin 2-Boyutlu ve 3-Boyutlumodellerinin karşılaştırılmaları sırasında bu iki yaklaşımın özellikleri tahkikedilmiş ve 2-Boyutlu yaklaşımın dezavantajlarının ciddi olma durumlarıtanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOMPARISON OF 2D AND 3D FINITE ELEMENT MODELS OFTUNNEL ADVANCE IN SOFT GROUNDA CASE STUDY: BOLU TUNNELSÜÇER, SerkanM.Sc., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assoc.Prof.Dr. B. Sadık BAKIRMay 2006, 101 pagesThe Bolu Tunnels lie along Trans European Motorway (TEM) which isconnecting Eastern Europe with the Middle East. The tunnels areapproximately 3.0 km long, 40 m apart and have excavated cross sectionsmore than 200 m2. In construction, New Austrian Tunneling Method (NATM)was used in soft ground. Due to the challenging ground conditions, manyproblems have been encountered during tunnelling. To solve these problemsspecial construction techniques were adapted. To simulate and demonstratethe effectiveness of these construction techniques, 2D and 3D Finite ElementMethods are utilized in this study. Through comparison between 2D and 3Dmodelling of advance of Bolu Tunnels, respective merits of these twoapproaches are investigated and the conditions under which shortcomings ofthe 2D approach become serious are identified.