Using the balanced scorecard as a safety management tool in construction companies: A QFD approach
Ölçüm kartı tekniği'nin bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim metodu olarak inşaat şirketlerinde kullanılması: Bir kalite fonksiyon açılımı yaklaşımı
- Tez No: 180975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: ş sağlığı ve güvenliği yönetimi, ölçüm kartı tekniği, kalitefonksiyon açılımı, Safety management, balanced scorecard, quality function deployment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezin amacı, inşaat şirketlerine iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir yönetimmetodu önermektir. ş güvenliği performansını etkileyen önemli faktörleri tespitetmek için bir literatür taraması yapıldı. Bu çalışmada iki yönetim metodukullanılmıştır: ölçüm kartı tekniği ve kalite fonksiyon açılımı (QFD). Ölçüm kartıtekniği perspektifleri için stratejik hedefler belirlenmiştir: finansal ve kültürel,çalışanlar, işlem ve öğrenme ve büyüme perspektifleri. Daha sonra, QFDmetoduyla bir anket düzenlendi. Finansal ve kültürel perspektifdeki hedefler,şirketin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki gereksinimleri (orijinal QFD'de?müşteri istekleri?) olarak tanımlandı. Diğer perspektifteki hedefler, şirketin işsağlığı ve güvenliği konusundaki gereksinimlerine ulaşmak için yapmasıgerekenleri (orijinal QFD'de ?ürün çözümleri?) oluşturdu. Anket sonuçları ölçümkartı tekniğindeki nihai stratejik hedefleri belirlemek için kullanıldı. Ölçüm kartıtekniğindeki bu hedefler için performans ölçümleri önerildi ve bu hedeflereulaşmak için insiyatifler tanımlandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to propose a safety management framework forconstruction companies. A literature review was performed to identify significantfactors that would improve safety performance. Two management tools are usedwithin the scope of this study: the balanced scorecard and quality functiondeployment (QFD). Strategic goals are established for each perspective of thebalanced scorecard: financial and cultural, employee, process and learning andgrowth. Afterwards, a questionnaire was prepared using the QFD approach. Thegoals in the financial and cultural perspective were defined as the needs of theorganization related to safety (?customer requirements? in the original QFDapproach). The goals in the remaining perspectives formed the actions that theorganization could do to achieve its needs (?product how?s? in the original QFD).Results of the questionnaire were used to form the final strategic goals in balancedscorecard. Safety performance measures and initiatives were defined for theaccomplishment of the goals in the balanced scorecard.