Seismic design of cold formed steel structures in residential applications
Konut türü yapılarda soğukta şekil verilmiş çelik yapıların depreme dayanıklı tasarımı
  1. Tez No: 180974
  2. Yazar: CELALETDİN UYGAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: soğukta sekil verilmiş çelik perde duvarlar, OSB kaplaması, düzşerit çaprazlar, yatay rijitlik.vii, cold formed steel shear walls, OSB sheathing, flat strap bracing, lateralstiffness.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada soğukta şekil verilmiş çelik çerçeveli duvar panellerinin yatay yüktaşıma kapasitesi araştırılmıştır. Bu amaçla yatay yük taşıma sistemleri alternatifleribilgisayar modelleri kullanılarak sayısal olarak modellenmiş, analizleri yapılmış vebulunan sonuçlar daha önceden yapılmış olan deneysel çalışmalar veyönetmeliklerdeki değerlerle karşılaştırılmıştır.Konut türü hafif çelik yapılarda duvarlar dış yüzeylerinden genellikleyönlendirilmiş ahşap yonga levha (OSB) ve kontraplak levha kaplamamalzemeleriyle kaplanmaktadır ve bu malzemelerle kaplanmış hafif çelik duvarlarciddi yatay yük taşıma kapasitesine sahip perde duvar olarak davranırlar. Konut türüyapılarda çok daha yaygın olarak kullanıldığından analitik modellerde OSB plakalarkullanılmıştır. Perde duvarların kapasiteleri vida aralığı, panel mukavemeti, vidaboyutu ve en boy oranı gibi çeşitli parametrelere bağlı olarak değişmektedir.Duvarların statik analizinde SAP2000 yazılımı, bağlantı noktası kuvvet sonuçlarınınderlenmesinde de Microsoft Excel yazılımı kullanılmıştır. Duvarlardaki ilk vidabağlantısının kesme dayanımına ulaştığı andaki kapasitesi olan duvar akmakapasiteleri hesaplanıp birim genişlikteki perde duvarın kesme kapasitesibulunmuştur. Duvar panellerinin lineer olmayan analizleri, duvar elemanları veOSB plakalar arasındaki bağlantılar lineer olmayan bağlantı elemanı olarakvimodellenerek yapılmış ve nihai kapasiteleri değişik vida aralığı durumları içinhesaplanmıştır. Bulunan sonuçların perde duvar tasarım kılavuzu ve uluslararasıbina yönetmeliği 2003'te verilen sonuçlarla tutarlı olduğu görülmüştür.Diğer bir yatay yük taşıma mekanizması da duvar yüzeyinde X-biçimli düz şeritçelik çaprazlar kullanılmasıdır. Duvar kesit kalınlığı, düz çelik şerit kesit alanı,yükseklik-genişlik oranı ve çapraz sayısı gibi çeşitli parametreler incelenerekkapasite ve rijitlikler hesaplanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.X-biçimli düz şerit çelik çaprazlar ve OSB plakaların beraber kullanıldığı perdeduvarların da analizleri yapılmış ve çıkan sonuçlar ayrı ayrı yapılan analizlerlekarşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, lateral load bearing capacities of cold formed steel framed wall panelsare investigated. For this purpose lateral load bearing alternatives are analyzednumerically by computer models and results are compared with already doneexperimental studies and approved codes.In residential cold formed steel construction, walls are generally covered withcladding material like oriented strand board (OSB) or plywood on the exterior wallsurface and these sheathed light gauge steel walls behave as shear walls withsignificant capacity. Oriented strand board is used in analytical models since OSBcladdings are most commonly used in residential applications. The strength ofshear walls depends on different parameters like screw spacing, strength ofsheathing, size of fasteners used and aspect ratio. SAP2000 software is used forstructural analysis of walls and joint force outputs are collected by Microsoft Excel.The yield strength of shear walls at which first screw connection reaches its shearcapacity is calculated and load carrying capacity per meter length is found. Thenonlinear analysis is also done by modeling the screw connections between OSBand frame as non-linear link and the nominal shear capacities of walls are calculatedivfor different screw spacing combinations. The results are consistent with the valuesin shear wall design Guide and International Building Code 2003.The other lateral load bearing method is flat strap X-bracing on wall surfaces.Various parameters like wall frame section thickness, flat strap area, aspect ratioand bracing number are investigated and results are evaluated.The shear walls in which X-bracing and OSB sheathing used together are alsoanalyzed and the results are compared with separate analyses.