Identification and characterization of hydrolytic enzymes of sunn pest (eurygaster integriceps) and cotton bollworm (helicoverpa armigera)
Süne (eurygaster integriceps) ve pamukta yeşilkurt (helicoverpa armigera) zararlılarının hidrolitik enzimlerinin belirlenmesi ve karakterizasyonu
- Tez No: 180987
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF. DR. MERAL YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Eurygaster integriceps, Helicoverpa armigera, proteazlar, alpha-amilaz, proteaz inhibitörleri, alpha-amilaz inhibitörleri, Eurygaster integriceps, Helicoverpa armigera, proteases, alpha-amylase, protease inhibitors, alpha-amylase inhibitors
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Süne (Erygaster integriceps) ve Pamukta Yeşilkurt (Helicoverpaarmigera) Zararlılarının Hidrolitic Enzimlerinin Belirlenmesi veKarakterizasyonuÖzgür, EbruDoktora, Biyokimya BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni ÖktemOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral YücelEylül 2006, 137 sayfaBu çalışmada, süne (Eurygaster integriceps) ve pamukta yeşil kurt(Helicoverpa armigera) zararlılarının sindirim sistemlerinde bulunanhidrolitik enzimlerin belirlenmesi ve optimum pH, Km ve Vmax değerleribakımından karakterizasyonu amaçlanmıştır. Ayrıca, hidrolitik enzimlerinçeşitli proteaz ve alpha-amilaz inhibitörleri ile inhibisyonları testedilmiştir. Bu inhibitörler böceklere dayanıklı bitkilerin transgenikteknolojiler ile geliştirilmesi için kullanılabilir.Süne sindirim sisteminde tripsin ve lösin aminopeptidaz benzeriaktivitelere bağlı düşük bir proteaz aktivitesi, diğer taraftan, oldukçayüksek bir alpha-amilaz aktivitesi tespit edilmiştir. Bu durum, süneninyüksek karbonhidrat içeren diyeti ile uyum göstermektedir. Süneproteolitik aktivitesi doğal proteaz inhibitörlerine (SBTI ve aprotinin)karşı direnç gösterirken, sentetik serin proteaz inhibitörü PMSF, vemetaloproteaz inhibitörleri CuCl2 ve CdCl2 ile önemli ölçüde inhibeolmuştur. Süne sindirim sisteminde bulunan alpha-amylase aktivitesifasülye alpha-amilaz inhibitörüne karşı direnç gösterirken, nohut,buğday ve mısır alpha-amilaz inhibitörleri ile sırasıyla %26, %37 ve %40oranlarında inhibe olmuştur.Pamukta yeşil kurt zararlısının sindirim sisteminde çoğunluğu serin vemetaloproteaz benzeri yüksek bir proteolitik aktivite tayin edilmiştir.alpha-Amilaz aktivitesi ise süne ile kıyasladığında düşüktür, ancakproteaz aktivitesinin daha yüksek olduğu ve çeşitlilik gösterdiğigözlenmiştir. Bu durum, zararlının çok çeşitli bitki türlerindenbeslenmesinin sonucu olabilir. Proteaz aktivitesi doğal proteazinhibitörleri olan SBTI ve aprotinin ile önemli ölçüde inhibe edilmiştir.Ayrıca sentetik proteaz inhibitörleri (PMSF, E-64, TPCK, CdCl2, CuCl2,Chymostatin) ile de inhibisyon gözlenmiştir. alpha-Amilaz aktivitesimısır, nohut ve fasülye alpha-amilaz inhibitörlerine karşı dirençgösterirken, buğday alpha-amilaz inhibitörü ile % 60 oranında inhibeolmuştur.
Özet (Çeviri)
Identification and Characterization of Hydrolytic Enzymes ofSunn Pest (Eurygaster integriceps) and Cotton Bollworm(Helicoverpa armigera)Özgür, EbruPhD, Department of BiochemistrySupervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni ÖktemCo-supervisor: Prof. Dr. Meral YücelSeptember 2006, 137 pagesIn this study, hydrolytic enzymes from sunn pest (Eurygasterintegriceps) and cotton bollworm (Helicoverpa armigera) midguts wereidentified and characterized in terms of their optimum pH, Km and Vmaxvalues. Hydrolytic activities were also tested for inhibition by severalprotease and alpha-amylase inhibitors which can be used for thedevelopment of insect resistant plants through transgenic technologies.For sunn pest midgut, a low proteolytic activity, belonging mostly totrypsin-like and leucine aminopeptidase-like proteases, and a very highalpha-amylase activity was found in sunn pest midgut, reflecting its highcarbohydrate diet. Proteolytic activities could not be inhibited by naturalprotease inhibitors (SBTI and aprotinin) but inhibited significantly by ageneral serine protease inhibitor PMSF and metalloprotease inhibitorsCdCl2 and CuCl2. alpha-Amylase activity of sunn pest midgut isresistant to inhibition by bean alpha-amylase inhibitor, but inhibited bychickpea, wheat and maize alpha-amylase inhibitors by 26 %, 37 % and40 %, respectively.For cotton bollworm midgut, a very high proteolytic activity, belongingto serine and metalloprotease type, was detected. alpha-Amylaseactivity was lower compared to sunn pest midgut, but there were higherand diverse type of proteases, might be reflecting its wide range of hostpreference. Proteolytic activity was significantly inhibited by both naturalprotease inhibitors (SBTI and aprotinin). It was also inhibited by severalsynthetic protease inhibitors (PMSF, E-64, TPCK, CdCl2, CuCl2,Chymostatin). alpha-Amylase activity was inhibited by 60 % by wheatalpha-amylase inhibitor, while maize, chickpea and bean alpha-amylaseinhibitors had no effect on cotton bollworm midgut alpha-amylaseactivity.