Fundamentals of architectural design in comparison to filmmaking
Mimari tasarım temellerinin film yapımı ile karşılaştırılması
- Tez No: 180993
- Danışmanlar: DR. TUĞYAN AYTAÇ DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Mimarlık, Fine Arts, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari tasarımın temel elemanları, mimari tasarımın temelprensipleri, kompozisyon, organizasyon, düzen, biçim, öyküleme, mizansen, kurgu, montaj, film biçimi.v, Fundamental elements of architectural design, fundamentalprinciples of architectural design, composition, organization, order, form, narrative, mise-en scene, editing, montage, film form.iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Mimarlık ve sinema arasındaki ilişki, 20. yüzyılın başlarında oluşan hareketligörüntü teknolojisinin ilk adımları ile başlamış ve kendi bilgi sistemleriniyeniden şekillendirmek amacıyla zihinsel, anlatımsal ve pratik kullanıma yönelikaraçları birbirlerinden alarak bugüne kadar gelişerek devam etmiştir. Buaraştırmada, mimari tasarımın temel elemanları ve onların örgütlenmeprensipleri, sinema alanı içerisinde öykülemenin, mizansenin ve kurgunundüzensel özelliklerini analiz etmek amacıyla yöntembilimsel bir araç olarakkullanılmaktadır. Öncelikle, her iki alanın sonuç ürünleri bir kompozisyon formuolarak ele alınmakta ve bu bağlamda tasarım dinamiklerinin uyumluluğuincelenmektedir. İkincil olarak, hem mimari hem de sinemasal tasarımın temeltasarım elemanları ve prensipleri tanımlanmaktadır. Son olaraksa, filmin tasarımsürecinin yeniden tanımlanması ve mimari tasarım temel prensiplerinin filmyapım sürecindeki varlığının ortaya çıkartılması amacıyla, her iki alan arasındakapsamlı ve karşılaştırmalı bir analiz yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relation between architecture and cinema has begun with the first steps ofthe technology of moving images at the beginning of the 20th century and it hascontinued progressively until now by importing various intellectual,representational, and practical devices from each other in order to reconfiguretheir own systems of knowledge. In this investigation, the fundamental elementsof architectural design and principles of their organization are used in the field ofcinema as a methodological tool to analyze the compositional features ofnarrative, mise-en scene and editing/montage. First of all, the end products ofboth domains are conceived as a form of composition, and in this respect, thecompatibility of their design dynamics is examined. Secondly, the fundamentaldesign elements and principles of both architecture and cinema are defined.Finally, in order to redefine the design process of a film and to reveal theexistence of fundamental principles of architectural design in the process offilmmaking, a comprehensive and comparative analysis is made between the twofields.