Color formation in wheat starch based glucose syrups and use of activated carbons for sugar decolorization
Buğday nişastası bazlı glikoz şuruplarının üretiminde renk oluşumu ve rengin giderimi için aktif karbon kullanımı
- Tez No: 180994
 - Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN KINCAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Glikoz şurupları, aktif karbon, renk giderme, adsorpsiyon, Glucose syrups, activated carbon, decolorization, adsorptionv
 - Yıl: 2006
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
Buğday nişastası bazlı glikoz şurupları, sıvılaştırma işleminin renk oluşumuüzerindeki etkisini incelemek ve farklı miktarda (0.25-1%) ve türdeki (ticari,NORIT; ve Kimya Mühendisliği Bölümü'nde üretilmiş olan; fındık çotanağı,kayısı çekirdeği, fındık kabuğu bazlı) aktif karbon kullanımıyla renk giderimisağlanmak amacıyla, 45-90 dk sıvılaştırma süresini takiben 18 saat boyuncasakkaritleri parçalama işlemi ile üretilmiştir. Glikoz şuruplarının % dönüşümdeğerinin ve renk düzeyinin artan sıvılaştırma zamanı ile arttığı gözlenmiştir.Ancak renk düzeyini 100 ICUMSA değerine düşürmek için, hangi türde olursaolsun, en az miktarda aktif karbona en fazla renk düzeyine sahip olan, 90 dk'lıksıvılaştırma ile üretilen glikoz şuruplarında gereksinim duyulmuştur. Aktifkarbon performansları karşılaştırıldığında, fındık çotanağı bazlı olanın NORITkadar iyi olduğu, buna karşılık fındık kabuğu ve kayısı çekirdeği bazlı aktifkarbonlar birbirine yakın, ancak NORIT ve fındık çotanağı bazlı aktif karbondanbiraz daha düşük bir performans sergiledikleri görülmüştür..
Özet (Çeviri)
Glucose syrups were produced from wheat starch at 45-90 minliquefaction times followed by 18 h saccharification to study the effect ofliquefaction time on color formation and the use of several amounts(0.25%-1%) and types (NORIT, commercial; and hazelnut husk, apricotstone, hazelnut shell based; prepared in Chemical EngineeringDepartment) of activated carbons for color removal. The fractionalconversion values and color levels of glucose syrups increased withincreasing liquefaction time. However, to reduce the color level to 100ICUMSA units, the smallest amount of all types of activated carbonswere required for, the glucose syrups with highest level of original color,ivwhich were produced at 90 min liquefaction time. Comparison of theperformances of the activated carbons showed that hazelnut husk basedone was as good as NORIT, while apricot stone based and hazelnut shellbased activated carbons showed similar performances, which weresomewhat poorer than that of NORIT and hazelnut shell based activatedcarbon.