Sensitivity and error analysis of a differential rectification method for CCD frame cameras and pushbroom scanners
CCD ve pushbroom kameralar için geliştirilmiş diferansiyel rektifikasyon yönteminin duyarlılık ve hata analizi
- Tez No: 180992
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT ONUR KARSLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Ortofoto, rektifikasyon (rödresman), duyarlılıkanalizi, hata analizi, Karışık Model (Gauss-Helmert modeli).v, Orthoimages, rectification, sensitivity analysis, error analysis, Mixed Model (Gauss-Helmert model)iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
ÖZCCD VE PUSHBROOM KAMERALAR İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ DİFERANSİYELREKTİFİKASYON YÖNTEMİNİN DUYARLILIK VE HATA ANALİZİBettemir, Önder HalisY. Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Doç. Dr. Mahmut Onur KarslıoğluEylül 2006, 252 sayfaBu tezde BİLSAT üzerindeki Metrik kamera (frame camera) ve ASTER üzerindeki pushbroom tarayıcıile çekilen görüntüler kullanılarak diferansiyel rektifikasyon yönteminin duyarlılık ve hata analiziyapıldı. Duyarlılık ve hata analizinde Diferansiyel Analiz, Monte Carlo Hassasiyet Analizi ve FourierGenlik Duyarlılık Testi (FGDT) metodları kullanıldı.Parametre kestirimi, Karışık Model (Gauss-Helmert) yöntemi ile görüntü alım geometrisininbozukluğundan etkilenen çözümü stabilize etmek için uygun düzeltme yöntemleri kullanılarak yapıldı.Algoritmanın verimliliği ve duyarlılığı diğer görüntü rektifikasyon methodları ile karşılaştırıldı vesonuçları analiz edildi. Bununla beraber yeni geliştirilen rektifikasyon yöntemi pushbroom tarayıcılarauyarlandı ve uydu fotoğraflarının rektifikasyonunu yapan bir yazılım geliştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSENSITIVITY AND ERROR ANALYSIS OF A DIFFERENTIAL RECTIFICATION METHODFOR CCD FRAME CAMERAS AND PUSHBROOM SCANNERSBettemir, Önder HalisMSc., Department of Civil EngineeringSupervisor : Assoc. Prof. Mahmut Onur KarslıoğluSeptember 2006, 252 pagesIn this thesis, sensitivity and error analysis of a differential rectification method were performed byusing digital images taken by a frame camera onboard BILSAT and pushbroom scanner on ASTER.Three methods were implemented for Sensitivity and Uncertainty analysis: Monte Carlo, covarianceanalysis and FAST (Fourier Amplitude Sensitivity Test).A parameter estimation procedure was carried out on the basis of so called Mixed Model extended bysome suitable additional regularization parameters to stabilize the solution for improper geometricalconditions of the imaging system.The effectiveness and accuracy of the differential rectification method were compared with otherrectification methods and the results were analyzed. Furthermore the differential method is adapted tothe pushbroom scanners and software which provides rectified images from raw satellite images wasdeveloped.