Synthesis and characterization of zeolite beta
Zeolit beta sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 181001
  2. Yazar: NADİR HAKAN TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL, PROF. DR. NURCAN BAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolit Beta, Sentez, Karakterizasyon, Sorpsiyon, Zeolite Beta, Synthesis, Characterization, Sorption
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Zeolit beta hidrotermal yöntemler kullanılarak sentezlenmiştir. Zeolit betasentezi için komposizyonu 2.2 Na2O· Al2O3· x SiO2· 4.6 (TEA)2O· 444 H2O olansulu bir jel kullanılmıştır. Sentez parametreleri SiO2/Al2O3 oranı (20 ≤ x ≤ 50) vekristalleşme süresi (6 ≤ t ≤ 16 gün) olarak belirlenmiştir.Başlangıç komposizyonundaki SiO2/Al2O3 oranı 20 ve 30 olan, 6 ile 16 günsüresince gerçekleştirilen deneylerde, zeolit beta saf faz olarak elde edilmiştir.SiO2/Al2O3 oranı 20 ve 30 olan bu deneylerde, en fazla verimin 12 gün sonundaelde edildiği saptanmıştır. Bu yüzden, bundan sonraki deneylerde kristalleşmesüresi 12 gün olarak sabit tutulmuş ve başlangıç komposizyonundaki SiO2/Al2O3oranı 40 ve 50' ye çıkarılmıştır. Bu deneylerde de zeolit beta saf faz olaraksentezlenmiştir. Yapılan deneyler neticesinde en fazla verim ve en çokkristalleşme, SiO2/Al2O3 oranı 50 olan ve 12 gün süren deney sonucunda eldeedilmiştir.Zeolit beta kristallerinin morfolojisi ve kristal büyüklükleri tarama elektronmikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Buna göre zeolit beta kristallerininmorfolojisi küresel cisimler şeklinde olup, kristal büyüklükleri ise yaklaşık 0.5µm olarak gözlemlenmiştir. Termogravimetrik analizlere göre zeolit betaörneklerinin ağırlıkça % 18' ini şablon molekülleri ve nemin oluşturduğu tespitedilmiştir. N2 gazı ile yapılan yüze tutunma deneyi kalsine edilmiş numuneninyüzey alanının 488 m2/g olduğunu göstermiştir.Sodyum formundaki zeolit beta numunelerinin 0 ºC `de metanol, etanol,izopropanol ve n-bütanol sorpsiyon kapasiteleri hemen hemen aynı olup, 0.25cm3/g olarak ölçülmüştür. Bu değer ksilen izomerleri olan o-ksilen, m-ksilen vep-ksilen için sırasıyla 0.21 cm3/g, 0.22 cm3/g ve 0.24 cm3/g olarak tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Zeolite beta has been synthesized using hydrothermal methods. In order tosynthesize zeolite beta an aqueous gel having a molar batch composition of2.2 Na2O· Al2O3· x SiO2· 4.6 (TEA)2O· 444 H2O was utilized. The synthesisparameters were SiO2/Al2O3 ratio (20 ≤ x ≤ 50) and crystallization time(6 ≤ t ≤ 16 days).Pure zeolite beta was crystallized from the experiments which were performedwith the batch composition having SiO2/Al2O3 of 20 and 30 in 6 to 16 daysperiod. For SiO2/Al2O3 of 20 and 30, the highest yield was obtained for 12 days.Therefore, the rest of the experiments, in which SiO2/Al2O3 was 40 and 50, werecarried out keeping the synthesis time constant (12 days). Pure zeolite beta wasalso synthesized for SiO2/Al2O3 of 40 and 50. The highest yield and the mostcrystalline zeolite beta sample were obtained from the experiment performed atSiO2/Al2O3 of 50 with a synthesis time of 12 days.The morphology and crystal size of the zeolite beta samples were identified byusing scanning electron microscope (SEM). It was observed that, zeolite betasamples had spheroidal morphology with the crystal size of about 0.5 µm.According to the thermogravimetric analyses (TGA), it was found that templatemolecules and moisture constituted nearly 18 % by weight of the zeolite betasamples. The surface area of the calcined zeolite beta sample was determined byN2 adsorption and was found to be 488 m2/g.Gravimetric sorption analyses yield that, the limiting sorption capacity of Na-Beta for methanol, ethanol, isopropanol and n-butanol at 0ºC was about the samewith a value of 0.25 cm3/g. For o-xylene, m-xylene and p-xylene that value was0.21 cm3/g, 0.22 cm3/g and 0.24 cm3/g, respectively.