Oksidasyon ve filtrasyon aşamalarında sularda mangan giderimini etkileyen bazı faktörlerin araştırılması
Investigation of the factors that affect the manganese removal during oxidation and filtration processes
  1. Tez No: 222571
  2. Yazar: HALE ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CUMALİ KINACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Potasyum permanganat, klor, oksidasyon, filtrasyon, partiküler mangan fraksiyonu, katalitik etki, Potassium permanganate, chlorine, oxidation, filtration, particulate manganase fraction, catalytic effect
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dogal kaynaklardan içme ve kullanma suyu olarak yararlanma sürecinde ortaya çıkan önemli sorunlardan biri olan mangan parametresinin giderimi ile ilgili farklı optimizasyon metotlarının uygulandıgı bu çalısmanın amaçları; oksidasyon ve filtrasyon asamalarında farklı kosullarda farklı oksidant (klor, potasyum permanganat) kullanımının çıkıs suyu kalite parametreleri (mangan konsantrasyonu, bulanıklık) ve partiküler mangan fraksiyonu üzerindeki etkisini belirlemek, farklı konsantrasyonlarda demir enjeksiyonu uygulamasının giderim verimi üzerindeki etkilerini incelemek ve filtre malzemesi üzerindeki mangan oksit birikimlerini ve bu birikimlerin katalitik etkisini arastırmak olarak belirlenmistir. Bu amaçlar dogrultusunda 200 l'lik oksidasyon tankı ve paralel olarak isletilen 5 cm çapında 100 cm uzunlugunda 2 adet filtre kolonundan olusan laboratuvar ölçekli bir sistem kurulmustur. Oksidasyon tankı kesikli, filtre kolonları ise sürekli olarak isletilmistir. Filtre malzemesi üzerindeki mangan oksit birikimlerini belirlemek amacıyla farklı kosullar altında hazırlanmıs çözeltilerde bekletilen kum ve antrasit numunelerinde Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Enerji Dagılımlı X-Isınları Mikroanaliz Spektrometresi (EDS) ile analizler gerçeklestirilmistir. Oksidant olarak klor ve potasyum permanganat kullanılması durumunda en yüksek giderim verimlerinin elde edildigi pH degerleri sırasıyla 9.5 ve 5'tir. Klor ve potasyum permanganat için oksidasyon sürecindeki partiküler mangan olusumu, filtre çıkıslarındaki toplam mangan konsantrasyonu ve bulanıklık degerleri ile iliskilendirilebilir. Demir enjeksiyonu ile ilgili çalısma sonuçlarına bakıldıgında; enjekte edilen çözeltinin demir konsantrasyonu arttıkça giderim veriminde artıs oldugu görülmektedir. SEM ve EDS analizleri incelendiginde, uygun oksidasyon kosulları altında bekletilmis kum ve antrasit numunelerinde mangan oksit kaplamasının gerçeklestigi ve bu birikimin katalitik etkiye neden oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Different optimization methods are applied to remove manganese which is one of the important problems in using natural sources as a drinking water source. The objectives of the study are to determine the effects of different oxidants (chlorine, potassium permanganate) on finished water quality parameters (manganese concentration, turbidity) and particulate manganese fraction in different conditions during the oxidation and filtration processes, to evaluate the effects of iron addition on the removal efficiency and to examine the coatings of oxidized manganese on filter media and the catalytic effects of this MnOx coatings. Laboratory scale system consisting of an intermittently operated oxidation tank 200 l in volume and two paralel filter columns (continuous flow) 100 cm in height and 5 cm in diameter is set up. Scanning Electron Microscope (SEM) and Energy Dispersive X-Ray Fluorescence Spectrometer (EDS) are used to examine the MnOx coating amounts at sand and anthracite media. Optimum removal efficiencies for the oxidation of manganese with chlorine and potassium permanganate are reached at pH 9.5 and 5, respectively. Particulate manganese formation during the oxidation of chlorine and potassium permanganate can be related with the total manganese concentrations and turbidity in effluent. An increase in the concentration of iron solution added to the system just before the filters result in an increase at removal efficiencies. The results of SEM and EDS analyses indicate that if appropriate conditions for oxidation are maintained, MnOx coatings are formed at filter media (sand and anthracite) and this form results in a catalytic effect.