A study on pre-service elementary mathematics teachers' subject matter knowledge and pedagogical content knowledge regarding the multiplication and division of fractions
İlköğretim matematik öğretmen adaylarının kesirlerde çarpma ve bölmeye ilişkin alan ve pedagojik içerik bilgileri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 181012
  2. Yazar: MİNE IŞIKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, ilköğretim öğretmen adayları, konu alanbilgisi, pedagojik içerik bilgisi, kesirlerde çarpma ve bölme, Mathematics education, pre-service elementary mathematicsteachers, subject matter knowledge, pedagogical content knowledge, multiplication and division of fractions
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim matematik öğretman adaylarınınkesirlerde çarpma ve bölmeye ilişkin alan bilgileri, pedagojik alan bilgileri ve bubilgiler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Diğer bir deyişle, bu çalışmada öğretmenadaylarının kesirlerde çarpma ve bölmeye ilişkin kavram, prensip ve ispatlarayönelik anlamaları, 6 ve 7. sınıf öğrencilerinin bu konularda sahip olabileceklerikavram ve kavram yanılgıları hakkındaki bilgileri, bu konuların öğretimindekullandıkları stratejiler ve kesirlerde çarpma ile bölmeyi anlamlandırmalarınayönelik gösterimleri incelenmiştir.Çalışma 2004-2005 bahar dönemi sonunda, öğretmen adayları ile niteldurum çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adayları, bir devletüniversitesinde, öğretmen yetiştirme programına devam eden son sınıföğrencileridir.Çalışmanın sonuçları, öğretmen adaylarının kesirlerde çarpma vebölmeyle ilgili problemleri kolaylıkla sembolize edip çözebildiklerinigöstermiştir. Buna karşın, öğretmen adaylarının bu kavramları yorumlama veanlamdırmalarındaki alan bilgilerinin yeterince derin olmadığı belirlenmiştir. Busonuçlara ek olarak, öğretmen adaylarının kesirlerde çarpma ve bölmeye ilişkinkavramların mantığına vurgu yapılması gerektiğine yönelik inançlarının yüksekolmasına rağmen, bu kavramların açıklama ve gösterimine yönelik bilgilerininyeterli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine pre-service mathematics teachers?subject matter knowledge, pedagogical content knowledge, and the relationshipsbetween the two on multiplication and division of fractions. For this purpose,pre-service teachers? understanding of key facts, concepts, principles, and proofs,their knowledge on common (mis)conceptions and difficulties held by theelementary students, their strategies of teaching these concepts, andrepresentations they use to reason their understanding on multiplication anddivision of fractions were examined.Qualitative case study was performed where; data was collected from thepre-service teachers at the end of the spring semester of 2004-2005. Pre-serviceteachers were senior students enrolled in a teacher education program at a publicuniversity.Results revealed that pre-service teachers could easily symbolize andsolve the basic questions on multiplication and division of fractions. However, interms of pre-service teachers? interpretation and reasoning of key facts andprinciples on multiplication and division of fractions, their subject matterknowledge could not be regarded as conceptually deep. Furthermore, althoughpre-service teachers have strong belief that they should teach multiplication anddivision of fractions conceptually, where the logical background of theoperations is explained, they do not have sufficient knowledge to represent andexplain these topics and relationships conceptually.