An investigation on the application of operational modal analysis
Çalışma koşullarında modal analiz uygulamaları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 181022
  2. Yazar: FATİH BÜKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜVEN, DR. MUTLU CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modal Test, Modal Analiz, Modal Parametre Tayini, Çalışma Koşullarında Modal Analiz.vii, Modal Test, Modal analysis, Modal parameter identification, operational modal analysis.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bir yapının modal parametrelerinin tayini, Modal Analiz ve Modal Testyolu ile sistem tanımlama yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Buyöntemler yapının doğrusal girdi-çıktı ilişkilerini kullanarak modlarınçıkartılmasını sağlar.Bir yapının laboratuvar ortamında test edilmesinin mümkün olamadığıveya çalışma koşullarında yapı hakkında bilgi sahibi olunmasınıgerektiren durumlar vardır. ?Çalışma Koşullarında Modal Analiz? olarakadlandırılan teknikler, çalışma koşullarında modal parametrelerin tayiniamacıyla geliştirilmiştir.Bu çalışmanın amacı Çalışma Koşullarında Modal Analiz'e uyarlanmışüç adet zaman bölgesi yönteminin uygulanabilirliğini ve kullanımınıincelemektir.Bu yöntemlere ait algoritmalar Matlab© ortamında programlanmış veçeşitli durumlar için bilgisayar ortamında benzetimler yapılmıştır. Buviyöntemlerden ikisi seçilmiş ve laboratuvar ölçeğinde bir testdüzeneğinde denenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modal parameter identification of a structure is done through modaltesting and modal analysis using various system identification methods.These methods employ linear input-output relationships to extract themodes of a structure.There are cases where laboratory testing of a structure is not possibleor information about the structure under operating conditions is seeked.A set of techniques called Operational Modal Analysis have beendeveloped for modal parameter identification in operating conditions ofa structure. These techniques use only response measurements toextract the modes.The aim of this study is to investigate the applicability and use of threeselected time-domain methods adapted to operational modal analysis.The algorithms are programmed in Matlab© environment, and variouscases are evaluated using computer simulations for each method. Twoof the selected methods are evaluated on a laboratory scale test setup.iv