User workshops: A procedure for eliciting user needs and user defined problems
Kullanıcı çalıştayları: Kullanıcı ihtiyaçlarını ve kullanıcı tarafından tanımlanan problemleri ortaya çıkarmak için bir prosedür
- Tez No: 181029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Katılımcı tasarım, kullanıcı çalıştayları, kullanıcıtarafından tanımlanan problemler, kullanıcı ile empati kurmak, Participatory design, user workshop, user-defined problems, empathizing with user
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tasarımcı çoğu zaman tasarladığı ürünün potansiyel kullanıcısı hakkındayeterli bilgiye sahip olamamaktadır. Tasarım süreci içinde ürünle ilgili ihtiyaçve problemlerin bilgisini kullanıcılara danışarak almaya yönelik yöntemlerinbelirli zorlukları vardır: kullanıcılar, ihtiyaçlarını ve problemlerini ifade etmektegüçlük çekebileceği veya bunların farkında olmayabilecekleri için böyle birdanışma süreci problemli olabilir. Bu çalışma, kullanıcılara uygun araçlarsağlanırsa ihtiyaçlarını ve tasarıma dair problemlerini tanımlayabileceklerifikrinden yola çıkılarak planlanmıştır. Tez, tasarım süreci için kullanıcı bilgisisağlanmasının önemi ve bu bilgiyi sağlayan yöntemler, teknikler ve araçlarüzerine bir literatür taraması içermektedir. Literatür taramasından elde edilensonuçlar doğrultusunda, mood board ve kullanıcılar tarafından ideal ürününçizilmesi veya şekillendirilmesi teknikleri kullanılarak, bu çalışma içinkurgulanmış olan üç adet vaka çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu iki teknik,vaka çalışmalarının adım adım uygulanması ve geliştirilmesi yoluyla birprosedür haline getirilmiştir. Çalışma ?kullanıcı çalıştayları? olarakadlandırılan bu prosedürün uygulanmasında gerekli olan önemli noktalarısunmaktadır. ?Kullanıcı çalıştayları?, kullanıcı ihtiyaçlarını ve kullanıcıtarafından tanımlanan problemleri ortaya çıkarmaya yönelik bir prosedürolarak önerilmektedir. Prosedür, kullanıcıları bir kullanım senaryosu hayal veifade etmeye, kavram geliştirme çalışması ve ilave yaratıcı çalışmalaryoluyla, tasarım ile ilişkili problemleri için çözümler kavramsallaştırmayayönlendirerek gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Not in every case, the designer is knowledgeable about the potential user.Users can be consulted, in order to obtain knowledge, which is required forthe design process. However such a consultation process can beproblematic, since users may have difficulty in expressing their needs andproblems or they may not be aware of them. The study is devised originatingfrom the idea that if appropriate tools are provided for users, they canexpress their needs and design related problems. The thesis involves aliterature review on the necessity of user knowledge as an input for thedesign process, and methods, techniques and tools, which provide thisknowledge. Based on the findings from the literature review, three fictionalcase studies were planned and performed by employing two techniques,namely mood boards and drawing and shaping ideal products. These twotechniques are developed into a procedure step by step by carrying out thecase studies. The thesis proposes guidelines for the procedure of ?userworkshops? as a way to elicit users? tangible and intangible needs, and userdefined problems by directing them to imagine and express a usage contextand conceptualize solutions considering their design related problemsthrough a concept development activity and additional creative activities.