Copolymerisation of carbon disulfide, carbon dioxide and other carbonic acid derivatives with cyclic ethers by using metal xanthate catalysts
Metal ksentat katalizörleri kullanılarak karbon disülfür, karbon dioksit ve diğer karbonik asit türevlerinin halkasal eterler ile kopolimerleşmesi
  1. Tez No: 181034
  2. Yazar: ELİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALYÜRÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon disülfür (CS2), Propilen oksit (PO), Çinko izopropil ksentat(Zn(Xt)2), Kopolimer, Koordinasyon kopolimerizasyonuvii, Carbon disulphide (CS2), Propylene oxide (PO), Zinc isopropyl xanthate(Zn(Xt)2), Copolymer, Coordination-copolymerizationv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZMETAL KSENTAT KATAL ZÖRLER KULLANILARAK KARBON D SÜLFÜR,KARBON D OKS T VE D ĞER KARBON K AS T TÜREVLER N N HALKASALETERLER LE KOPOL MERLEŞMESÖZTÜRK, ElifDoktora, Polimer Bilimi Ve TeknolojisiTez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜKMayıs 2006, 120 sayfaLiteratürde karbon disülfür (CS2) ve propilen oksitin (PO), yüksek molekülağırlıklı kopolimere sentezlenmesi ile ilgili bilgi yoktur. Bu çalışmada CS2 ve PO, çinkoizopropil ksentatla (Zn(Xt)2) kopolimerleştirilerek yüksek molekül ağırlıklı kopolimerlerelde edildi. Ancak, fraksiyonlandırma ile bu ürünler yüksek ve küçük molekül ağırlıklıbileşenlere ayrıldı. Yüksek molekül ağırlıklı ürünler kauçuğumsu, küçük ağırlıklılar isehalkasal ditiyokarbonat içeren yağımsı özellikte elde edildi. Kopolimerler; elementanalizi, uç grup analizi, DSC, TGA, GPC, Dinamik Işık Saçılımı Spektrometresi, UV,IR, NMR Spektrometresi, polarize mikroskop ve refraktometri ile incelendi.Kopolimerleşme tepkimesin, monomerlere göre sıfırıncı dereceden olduğu,tepkimenin kinetikçe sonlanmadığı fakat çeşitli transfer tepkimeleri içerdiği bulundu.Transfer tepkimelerinin sonucu olarak polimer zinciri üzerinde S-(C=S)-S, O-(C=S)-O,O-(C=O)-O gruplarının, zincir sonlarında ise SH gruplarının, ayrıca küçük molekülağırlıklı halkasal ditiyokarbonatların oluştuğu gözlendi. Yüksek oranda PO içeren ya dabaşka deyişle, kopolimerdeki PO mol kesri (F1) yüksek olan ürünler MaltaviHaçı şeklinde kristallendiler. Ürünlerin erime noktaları DSC ile elde edildi. F1 değerlerisıfırıncı derece hız sabiti ve kristallerin erime noktalarının yanısıra element analizi ile dehesaplandı. Elde edilen değerlerin 0.9 ve 0.7 arasında ve birbirleriyle uyum içindeoldukları gözlemlendi. Ancak, bu oranın tepkime koşulları (sıcaklık, katalizör vemonomer derişimleri, tepkime zamanı ve ortamın dielektrik sabiti) ile değiştiği saptandı.Yukarıdaki gözlemler temel alınarak, koordinasyon kopolimerizasyonu için birmekanizma önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOPOLYMERISATION OF CARBON DISULFIDE, CARBON DIOXIDE ANDOTHER CARBONIC ACID DERIVATIVES WITH CYCLIC ETHERS BY USINGMETAL XANTHATE CATALYSTSÖZTÜRK, ElifPh. D., Department of Polymer Science and TechnologySupervisor: Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜKMay 2006, 120 pagesThe synthesis of high molecular weight copolymer of carbon disulphide (CS2)and propylene oxide (PO) has not reported in literature. In the present work, zincisopropyl xanthate (Zn(Xt)2) was used as catalyst for the copolymerisation of PO andCS2 into high copolymer. However, the product can be fractionated into high and lowmolecular weight components. High molecular weight copolymer was rubbery products,but low molecular weight copolymers were oily products containing cyclicdithiocarbonates. Copolymers were characterized by elemental, end group analysis,DSC, TGA, GPC, Light Scattering, UV, IR, NMR spectroscopy, polarized microscopyand refractometry.Copolymerization process was zeroth order with respect to monomers, and itsnon-terminated but suffered from several types of transfer reactions. As a result oftransfer reactions S-(C=S)-S, O-(C=S)-O, O-(C=O)-O groups in the backbone ofcopolymer and SH groups at the chain terminals and cyclic dithiocarbonates are formed.Apart from SH groups, OH and double bonds were found and their amounts wereivdetermined at the chain terminals. Copolymers with high mole fractions of PO units (F1)in the copolymer are crystallized in the shape of Malta?s Cross. Melting points ofproducts were obtained from DSC. The F1 values are calculated from elemental analysisas well as zeroth order rate constants and from melting point of the crystals. All threeresults were in close agreement and changed between 0.9 -0.7. However, these ratiosdepend on reaction conditions (temperature, catalyst and monomer concentrations, timeand dielectric constant of reaction medium).A mechanism for coordination-copolymerization on the basis of aboveobservation was proposed.