Archaeometric analysis on the selected samples of glass artifacts recovered in the excavations at alanya castle
Alanya Kalesi kazı çalışmalarında ortaya çıkartılmış bazı cam örnekleri üzerine arkeometrik analizler
- Tez No: 181033
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMÜR BAKIRER, PROF.DR. ŞAHİNDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Furnace, Window Glass, Seljuk Period, Alanya Castle, Vaulted Galleria
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZALANYA KALES KAZI ÇALIŞMALARINDA ORTAYA ÇIKARTILMIŞ BAZI CAMÖRNEKLER ÜZER NE ARKEOMETR K ANAL ZLERAksoy, Uğur BülentYüksek Lisans, Arkeometri Yüksek Lisans ProgramıTez Yöneticisi : Prof. Dr. Şahinde DemirciOrtak Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Ömür BakırerEylül 2006, 66 sayfaTarihi camlar hakkındaki arkeolojik ve teknik sorular çeşitli araştırmafaaliyetlerine yol açmaktadır. Bunlar cam yapımında kullanılan hammaddelerintanımlanması, kaynaklarının bulunması, renk oluşumuyla ilgili incelemeler, rengin,fırın atmosferi ve fırınlama zamanına göre değişiminin belirlenmesi gibi alanlardır.Tarihlendirilmiş cam örneklerinin bileşimlerinin belirlenmesinin, hammaddeözellikleri ve yapım teknolojisi ile ilgili yararlı bilgileri ortaya çıkaracağı ifade edilebilir.Bu çalışmanın amacı Alanya Kalesi arkeolojik alanından elde edilen 13. yüzyılSelçuklu dönemine ait bazı pencere camlarının bileşimlerinin ve teknolojilerininbelirlenmesidir. Alanya Kalesi'nde Tonozlu Galeri denilen bölgede yapılan kazılardafarklı büyüklük ve renkte cam parçaları elde edilmiştir. Bu çalışmada, bunlardan onadet örnek incelenmiştir. Örneklerin temel, az ve iz element içerikleri X IşınlarıFloresans Spektrometrisi (XRF) ve Plazma Emisyon Spektrometrisi (ICP-OES)yöntemleri kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır.Analiz sonuçları camların, tipik soda-kireç-silis camı yapısında olduğunu veağırlıkça %12.9 (Na2O): %7.7 (CaO): ve %65.5 (SiO2) oranında bulunduğunugöstermiştir. Renklerine göre yeşil, mavi ve mor olmak üzere üç gruba ayrılanörneklerde, renk oluşturan elementlerin Fe, Mn, Cu ve Co olduğu anlaşılmıştır.Örneklerin çoğunun dökme yoluyla yapıldığı düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler : Fırın, Pencere Camı, Selçuklu Dönemi, Alanya Kalesi, TonozluGaleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTARCHAEOMETRIC ANALYSIS ON THE SELECTED SAMPLES OF GLASSARTIFACTS RECOVERED IN THE EXCAVATIONS AT ALANYA CASTLEAksoy, Uğur BülentM.S. , Archaeometry Graduate ProgramSupervisor : Prof. Dr. Şahinde DemirciCo-Supervisor : Prof. Dr. Ömür BakırerSeptember 2006, 66 pagesThe archaeological and technical questions about ancient glass have lead tovarious research activities such as identification and sourcing raw materials used inthe glass production, investigation of the ways in which colors can be modifiedaccording to furnace atmosphere and times of firing.Considering research areas and publications it can be suggested thatcompositional studies of well-dated samples of ancient glass have disclosed usefulinformation concerning raw materials characteristics and production technology.Within this context, aim of this study was to determine the composition andtechnology of some 13th century Seljuk period window glasses from Alanya Castlearchaeological site. During the excavations at the area called Vaulted Galleria inAlanya Castle many glass pieces in different sizes and colors had been found. In thisstudy 10 samples were examined. Elemental analysis of the samples have beenmade using two different methods; X-Ray Fluorescence Spectroscopy (XRF) andInductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry (ICP-OES) to determinemajor, minor and some trace elements. The XRF and ICP-OES data reflect thetypical composition of a soda-lime-silica glass with the average values of; 12.9%(Na2O): 7.7% (CaO): and 65.5% (SiO2). Samples were grouped by color as green,blue and purple. Color producing elements are Fe, Mn, Cu and Co.Most of the samples had shown casting character as production technique.