The Axisymmetric crack problem in a nonhomogeneous half-spaces
Yarı sonsuz ortamlar arasındaki homojen olmayan geçiş bölgesinde eksenel simetrik çatlak problemi
  1. Tez No: 47389
  2. Yazar: HALİDUN FİLDİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. O. SELÇUK YAHŞİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stress Intensity Factor, Penny-Shaped Crack, Non-homogeneous medium, Interfacial Reigon, Axisymmetric Problem in
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz YARI SONSUZ ORTAMLAR ARASINDAKİ HOMOJEN OLMAYAN GEÇİŞ BÖLGESİNDE EKSENEL SİMETRİK ÇATLAK PROBLEMİ FİLDİŞ, Halidun Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O.Selçuk YAHŞİ HAZİRAN 1995, 196 Sahife Bu tez çalışmasında, homojen olmayan bir geçiş bölgesindeki eksenel simetrik çatlak problemi incelenmiştir. Geçiş bölgesi homojen olmayan ince bir tabaka olarak modellenmiştir. Bu ince tabaka iki farklı yan sonsuz, homojen ve elastik ortamlar arasında yer almaktadır ve tabakanın elastik modülüsü üst ve alt malzemelerin elastik modüleri arasında birinden diğerine sürekli bir değişim göstermektedir. Çalışmada değişik çatlak konumlan incelenmiştir. Problem, tekil integral denklem çifti kullanılarak, değişik çatlak yüzey gerilimleri için formüle edilmiştir. Eksenel simetrik çatlak problemi dört farklı malzeme çifti için çözülmüş, l.ve 2. mod gerinim şiddet faktörleri ve olası çatlak ilerleme yönleri hesap edilmiştir. Anahtar Kelimeler. Gerinim şiddet faktörleri, Para biçimli çatlak, Homojen olmayan ortam, Geçiş bölgesi, Eksenel simetrik problem iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE AXISYMMETRIC CRACK PROBLEM IN A NONHOMOGENEOUS INTERFACIAL REGION BETWEEN HALF-SPACES FİLDÎŞ, Halidun Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O.Selçuk YAHŞİ JUNE 1995, 196 Pages In this thesis, the axisyrametric crack problem in the interfacial region is considered by assuming that the interfacial region is nonhomogeneous thin layer. The cracked nonhomogeneous thin layer is bonded to two dissimilar homogeneous elastic half-planes. The elastic modulus of the thin layer is assumed to vary continuously between that of the two semi-infinite planes. Arbitrary crack locations in the layer are considered. The problem is a mixed - mode problem and is formulated interms of a pair of singular integral equations for arbitrary crack surface tractions which can be used to accommodate any general external loading condition through a proper superposition. The problem is solved for four different material combinations and Mode I and Mode II stress intensity factors, and the direction of probable crack growth is calculated.