Image segmentation based on variational techniques
Değişimsel tekniklere dayalı görüntü ayrıştırma
- Tez No: 181077
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÜNVER, PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mumford-Shah functional, image segmentation, denoising, level setmethods, diï¬usion ï¬lters
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Son zamanlarda gürüntüyü ayrıştırma ve gürültüden temizleme problemiou u u s uu uişin Mumford-Shah modelini temel alan cüzümler geliştirilmiştir. Bu modelc şo u s sMumford-Shah fonksiyoneli olarak adlandırılan ve enazlanması gereken bir en-erji fonksiyonelini saËlamaktadır. Bu fonksiyonelin enazlanmasındaki bazı zor-gluklardan otürü bazı yaklaşık yüntemler onerilmiştir. Bu yüntemlerden ikisiüuu s o ü s ogradyan akışlar ve Chan-Vese etkin şevre hatları yüntemleridir. Yüntemlerin hızs c o obakımından başarım deËerlendirmesi, gradyan akışlar yünteminin gürüntününs g s o ou u udüzgün kısımlarına ait sınırları daha cabuk yakınsadıËını güstermiştir. An-uu ş g o scak dürt evreli hiyerarşik ayrıştırma durumlarında, gradyan akışlar yünteminino s s s obazen yetersiz sonuşlar verdiËi gzlenmiştir. Bu şalışmada, gradyan akışlar yüntemic g s cs s oardından Chan-Vese etkin cevre hatları yünteminin kullanıldıËi hızlı bir dürtş o g oevreli hiyerarşik ayrıştırma yüntemi onerilmiştir. Ayrıştırma işleminin ardından,s s o ü s s sgürültüden arındırma işlemi ayrıştırılan alanlarda difüzyon süzgeşleri kullanılarakuu u s s u ucyapılmıştır. Ek olarak, işaret/gürültü oranının düşuk olduËu uygulamalarda,s s uu u usü gdoËrusal olmayan difüzyon süzgeşlerinin kullanıldıËi on süzgeşleme işlemi ünerileng u uc gü u c s oyünteme eklenmiştir. Benzetim şalışmaları, onerilen yüntemin gürüntüyü ayrıştır-o s cs ü o ou u u sma ve gürültüden temizleme problemine etkin bir cüzüm getirdiËini güstermiştir.uu u şo u g o sAnahtar süzcükler: Mumford-Shah fonksiyoneli, gürüntü ayrıştırma, gürültüdenou ou u s uu uarındırma, seviye kümesi yüntemleri, difüzyon süzgeşleru o u uc
Özet (Çeviri)
Recently, solutions to the problem of image segmentation and denoising aredeveloped based on the Mumford-Shah model. The model provides an energyfunctional, called the Mumford-Shah functional, which should be minimized.Since the minimization of the functional has some diï¬culties, approximate ap-proaches are proposed. Two such methods are the gradient ï¬ows method andthe Chan-Vese active contour method. The performance evolution in terms ofspeed shows that the gradient ï¬ows method converges to the boundaries of thesmooth parts faster; but for the hierarchical four-phase segmentation, it is ob-served that this method sometimes gives unsatisfactory results. In this work, afast hierarchical four-phase segmentation method is proposed where the Chan-Vese active contour method is applied following the gradient ï¬ows method. Afterthe segmentation process, the segmented regions are denoised using diï¬usion ï¬l-ters. Additionally, for the low signal-to-noise ratio applications, the preï¬lteringscheme using nonlinear diï¬usion ï¬lters is included in the proposed method. Sim-ulations have shown that the proposed method provides an eï¬ective solution tothe image segmentation and denoising problem.