GIS based geothermal potential assessment for western anatolia
Batı Anadolu'daki jeotermal potansiyelinin CBS tabanlı değerlendirilmesi
- Tez No: 181082
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN GÜLEÇ, Y.DOÇ.DR. LÜTFİ SÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Jeotermal potansiyel, GIS, Çok Ölçütlü Karar Analizi, Delillerin Ağırlığı Metodu, Boolean Mantık Modeli, Gutenberg-Richter Bağıntısı, İkiliSınıflama, Western Anatolia, Geothermal potential, GIS, Multicriteria DecisionAnalysis, Weights of Evidence method, Boolean logic model, Gutenberg-Richterrelation, Binary classification
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez, Batı Anadolu'daki keşfedilmemiş olası jeotermal sistemleri, jeotermaloluşumlar ile bunları çevreleyen jeolojik olguların arasındaki ilişkinin incelenmesiaracılığı ile tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, depremlerin merkez üssüharitası, çizgisellik haritası, Bouger gravite haritası ve Manyetik şiddet haritası olmaküzere dört kamu verisi kullanılmıştır. Herbir harita katmanındaki gerekli bilgiyiçıkarabilmek için ham kamu verileri doğrudan doğruya analizlerde kullanılmak üzeresentetik verilere dönüştürülmüştür. Araştırma sürecinde kullanılan sentetik verilerGutenberg-Richter b-değeri haritası ile çizgiselliklere ve bölgedeki ana grabenlere olanuzaklık haritalarını içermektedir. Böylelikle bu üç katman ile doğrudan doğruya kullanılanmanyetik şiddet haritası, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında çok ölçütlü kararmetodları olan Boolean mantık modeli ve Kanıtların Delili metodu aracılığı ilebirleştirilmiştir. Boolean mantık modeli Boolean operatörlerinin basit mantığınadayanmaktadır. Kanıtların delili metodu ise Bayesian olasılığına bağlıdır. Her iki metodda analizlerinde ikili sınıflandırılmış harita kullanmaktadır. Bu nedenle, ikili haritasınıflaması analizlerin kilit noktasıdır. Bu çalışmada, üç farklı ikili harita sınıflama tekniğiuygulanmış olup, her bir metod için üç farklı sonuç haritası elde edilmiştir. Tüm sonuçharitaları, başarı indeksi kullanılarak metoda bağlı olarak kendi içinde ve metodlararasında değerlendirilmiştir. Bulgulara göre, daha yüksek başarı indeksleri verdikleri içinKanıtların Delili Metodu Boolean mantık modeline göre daha iyi tahminlerdebulunmakta, ve bu çalışmada Eniyileme Prosedürü olarak adlandırılan üçüncü ikilisınıflama yaklaşımı da ikili sınıfları en iyi hesaplayan prosedür olarak belirlenmiştir. Sonolarak herbir metod için elde edilen üç ayrı sonuç haritası birleştirilmiş ve jeotermalpotansiyel haritaları elde edilmiştir. Aydın, Denizli ve Manisa son haritalara görepotansiyel olarak belirlenmiştir. Bunlardan ilk ikisi bugüne kadar büyük ölçüdearaştırılmış ve işletilmiş olduğu için potansiyel sonuç haritalarında da uygun alanlarolarak ortaya çıkmaları beklenen bir durumdur, fakat, Manisa bu ikisiylekarşılaştırıldığında henüz bakirdir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to predict the probable undiscovered geothermal systemsthrough investigation of spatial relation between geothermal occurrences and itssurrounding geological phenomenon in Western Anatolia. In this context, four differentpublic data, which are epicenter map, lineament map, Bouger gravity anomaly andmagnetic anomaly maps, are utilized. In order to extract the necessary information foreach map layer the raw public data is converted to a synthetic data which are directlyused in the analysis. Synthetic data employed during the investigation process includeGutenberg-Richter b-value map, distance to lineaments map and distance to majorgrabens present in the area. Thus, these three layers including directly used magneticanomaly maps are combined by means of Boolean logic model and Weights ofEvidence method (WofE), which are multicriteria decision methods, in a GeographicalInformation System (GIS) environment. Boolean logic model is based on the simplelogic of Boolean operators, while the WofE model depends on the Bayesian probability.Both of the methods use binary maps for their analysis. Thus, the binary mapclassification is the key point of the analysis. In this study three different binary mapclassification techniques are applied and thus three output maps were obtained for eachof the method. The all resultant maps are evaluated within and among the methods bymeans of success indices. The findings reveal that the WofE method is better predictorthan the Boolean logic model and that the third binarization approach, which is namedas optimization procedure in this study, is the best estimator of binary classes due toobtained success indices. Finally, three output maps of each method are combined andthe favorable areas in terms of geothermal potential are produced. According to the finalmaps the potential sites appear to be Aydın, Denizli and Manisa, of which first two havebeen greatly explored and exploited since today and thus not surprisingly found aspotential in the output maps, while Manisa when compared to first two is nearly virgin.