Discussion and evaluation of mining and environment laws of Turkey with regard to EU legislation
Türk maden ve çevre kanunlarının Avrupa Birliği mevzuatıyla karşılaştırılması ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 181092
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ŞAFAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Madencilik, Çevre, Avrupa Birliği, Türkiye, Mevzuat, Kanun.v, Mining, Environment, European Union, Turkey, Legislation, Law.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Türkiye Avrupa Birliği'ne üye olmaya çalışmaktadır. Bu çerçevede Türkmevzuatıyla Avrupa Birliği mevzuatının uyumlaştırma çabaları devam etmektedir.Avrupa Birliği mevzuatı, ulusların maden kanunlarını ve madencilik sektörününegatif veya pozitif yönde etkilemektedir. Avrupa Birliği mevzutında madencilikpolitikası ile ilgili tek başına bir başlık olmadığı için, Avrupa Birliği'nin madencilikpolitikası özellikle ?enerji? ve ?çevre? başlıkları altında incelenmiştir.Bu tezde, Türkiye'nin maden mevzuatındaki düzenlemeler ve madencilikfaaliyetlerinin çevresel etkileri araştırılmış ve Avrupa Birliği'ndeki mevzuatlakarşılaştırılmış ve incelenmiştir. Türkiye ve Avrupa Birliği madenciliksektörlerindeki son gelişmeler değerlendirilerek, madencilik konusundaki AByönergeleri ile Türk kanun ve yönetmelikleri karşılaştırılmıştır.Bu çalışmada, Avrupa Birliğine aday konumunda olan Türkiye'nin alması gerekenönlemler ile yasa ve yönetmeliklerde yapılması gereken değişiklik önerilerigeliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is trying to become a member of the European Union. Within this frame,studies are proceeding for harmonization of the Turkish legislation with the EUlegislation. European legislation might have positive or negative impact on themineral extraction industry and national mining law. Since there is no title directlyrelated to mining policy in the EU legislation the mining policy of EU was evaluatedespecially under the titles?energy? and ?environment?.In this thesis, the Turkish mining regulations and the environmental aspects of themining activities have been investigated and discussed in comparison with those ofEU. The latest developments about mining sectors of Turkey and EU have beenevaluated and the comparison between EU directives and Turkish laws andregulations about mining have been made.In this study, modifications that should be realized in laws and regulations andmeasures that should be taken by Turkey as a candidate country for EU discussedand some proposals have been made.