Evaluation of high pressure pretreatment for enhancing the drying rate of selected fruits and vegetables
Yüksek basınç ön işleminin seçilmiş meyve ve sebzelerin kurutma hızları üzerine etkisisnin belirlenmesi
  1. Tez No: 181099
  2. Yazar: UMUT YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMİ ALPAS, PROF.DR. ALEV BAYINDIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurutma, Yüksek Hidrostatik Basınç, Modelleme, Meyve, Sebze, Drying, High Hydrostatic Pressure, Modeling, Fruit, Vegetable
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Kurutma işlemi, eşzamanlı ısı ve kütle transferleri sonucu oluşan su kaybıdır.Yüksek hidrostatik basınç (YHB) işlemi 100 ve 800 MPa basınç aralığında, paketliveya paketsiz haldeki sıvı ve katı gıdalara ugulanabilir. YHB uygulaması hücreduvarının yapısını etkileyerek hücrelerin geçirgenliğini arttırır; ve böylecedifüzyonu kolaylaştırarak yüksek kurutma hızları sağlar.Bu çalışmada, iki tür elma, Amasya ve kırmızı elma, yeşil fasülye ve havuç çeşitlibasınç-zaman-sıcaklık kombinasyonlarında (100-300 MPa, 5-45 dak. süreyle ve20 ve 35ºC sıcaklıklarında) uygulanan YHB ön işleminden sonra kurutulmuştur.Kurutma deneyleri, çeşitli sıcaklıklarda (27, 45, 65 ve 85ºC) ve 0.4 ve 0.8 m/s havahızlarında gerçekleştirilmiştir. Kurutma verilerini elde etmek için, numuneler sabitdış etkenler altında sıcak havayla kurutulmuşlardır. Meyve ve sebzelerin kurutmadavranışlarını incelemek için, literatürden seçilen 14 kinetik modelinuygulanabilirliği uygun istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak belirlenmiştirKurutma sıcaklığının arttırılarak kurutma koşullarının iyileştirilmesi, YHB önişleminin kurutma hızı üzerindeki etkisini maskelemiştir. Sadece, 20ºC' deuygulanan YHB ön işlemlerinden sonra kurutulan taze fasülyelerde kurutmahızlarının azaldığı gözlenmiştir. Genel olarak, 100 MPa üzerindeki YHB ön işlemihücre geçirgenliğini arttırarak, elma ve havuçların kurutma hızlarını arrtırmıştır.Seçilen 14 model arasında, elmalar için modifiye Page modelinin, yeşil fasülye vehavuç için ise modifiye Page ve iki terim üstel modellerinin kurutma davranışlarınıaçıklamada en uygunları oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Drying is a process of moisture removal due to simultaneous heat and masstransfer. High hydrostatic pressure (HHP) processing subjects liquid and solidfoods, with or without packaging, to pressures between 100 and 800 MPa. Theapplication of HHP affects cell wall structures, leaving the cells more permeable,facilitating the diffusion and providing higher drying rates.In this study, two variety of apples, i.e. Amasya and red delicious, green beans andcarrots were pretreated with HHP at different pressure-time-temperaturecombinations (100-300 MPa for 5-45 min at 20 and 35ºC) prior to drying. Hotair drying experiments were carried at different temperatures (27, 45, 65, and 85ºC)and air velocity of 0.4 and 0.8 m/s. To obtain the drying data, samples weresubjected to hot air drying under constant external conditions. The applicability of14 kinetic models selected from the literature for the drying of fruits and vegetableswas determined by appropriate statistical analyses procedures.Improving the drying conditions by increasing the drying temperature generallymasked the effect of HHP pretreatment on drying rate. Only for green beans, HHPtreatments at 20ºC decreased the drying rate. Generally pressures of HHPpretreatment higher than 100 MPa caused cell permeabilization resulted in higherdrying rates for apples and carrots. Among the 14 models, modified Page model forapples, and modified Page and two term exponential models for green beans andcarrots were found to best explain the drying behaviors.