Contributions of self-confidence, actual work effort and perceived importance of work effort to eight grade students' mathematics achievement
Kendine güven, çaba ve çabanın öneminin algısının sekizinci sınıf öğrencilerinin matematik başarısına katkısı
  1. Tez No: 181100
  2. Yazar: SALİM AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kendine Güven, Çabanın Öneminin Algısı, Ödev, Cinsiyet, Matematik Başarısı, self confidence, perceived importance of effort, actual work effort, gender, mathematics achievement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı matematik başarısının matematikte kendinegüven, matematikte çaba ve matematikte çabanın öneminin algısı ile tahminedilmesi ve bu değişkenlere göre kızlar ve erkekler arasındaki farklılıklarıaraştırmaktır.Bu çalışma Türkiyede, Ankara'daki özel bir okulun 157 (87 erkek, 70kız) 8. sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Aşağıdaki ölçme araçları kullanılmıştır.(1) Matematik Öğrenmede Kendine Güven Ölçeği, (2) Çabanın MatematikYeteneğini Gösterme Ölçeği, (3) Ödevler ve Matematik Başarı Testi. Ölçmearaçlarının geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları araştırmacı tarafındanyapılmıştır.Bu çalışmanın verileri Lineer Sıralı Regresyon ve Çoklu VaryansAnalizi metotları kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları şunları göstermiştir: (1)Kendine güven, çaba, ve çabanın öneminin algısı olmak üzere üç değişkeninöğrencilerin matematik başarısına toplu etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur(R2adj=0.543). Kızların matematik başarısını etkileyen, kendine güven, çaba,ve çabanın öneminin algısı olmak üzere üç değişken saptanırken(R2adj=0.531); erkeklerin matematik başarısını etkileyen iki değişkeninkendine güven ve çaba olduğu saptanmıştır (R2adj=0.539. (2) Kızlar veerkekler arasında kendine güven, çaba, çabanın öneminin algısı ve matematikbaşarısı değişkenlerine göre anlamlı bir ortalama farkına rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to predict mathematics achievement withself-confidence in mathematics, actual work effort in mathematics, andperceived importance of work effort in mathematics, and to investigate thegender differences with respect to those variables.The study was conducted in Ankara, Turkey with 157 eight-gradestudents (87 boys, 70 girls) from a private school. The following measuringinstruments were used: (1) Confidence in Learning Mathematics Scale, (2)Effort as a Mediator of Mathematical Ability Scale, (3) Homeworks andMathematics Achievement Tests. The validity and reliability of the measuringinstruments were tested by the researcher.The data of this study were analyzed by using Stepwise MultipleRegression Analysis and Multivariate Analysis of Variance (MANOVA).The results of the study indicated that (1) the combined effect of threepredictor variables (Self-confidence, actual work effort, and perceivedImportance of work effort) on students? mathematics achievement wassignificant (R2adj=0.543). Girls? mathematics achievement was significantly(R2adj=0.531) affected by three predictor variables (Self-confidence, actualwork effort, and perceived importance of work effort). Whereas for boys, twovariables (Self-confidence and actual work effort) were the predictors whichhad a significant combined effect on mathematics achievement (R2adj=0.539).(2) There was no statistically significant mean difference between girls andboys with respect to self-confidence, actual work effort, perceived importanceof work effort and mathematics achievement.