Analysis of issues related to education of pre-service physics teachers in Turkey
Fizik öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin eğitimle ilgili problemlerinin analizi
- Tez No: 181101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Eğitimi, Fizik Eğitimi, Fizik Öğretmeni, Fizik Aday Öğretmeni, Teacher Education, Physics Education, Physics Teacher, Pre-service PhysicsTeacher
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmanın amacı; fizik öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin eğitimle ilgiliproblemlerini analiz etmektir. Literatür taraması yapıldıktan sonra problemler üç kategoridegruplandırıldı; 1) Fizik Öğretmenliği Programı öncesi karşılaşılan problemler, 2) FizikÖğretmenliği Programı devam ederken karşılaşılan problemler, 3) Fizik ÖğretmenliğiProgramı sonrası karşılaşılan problemler. 5 ve 4+1.5 yıllık Fizik Öğretmenliği Programındaokuyan öğretmen adaylarının ve Fizik Öğretmenliği Programında görev alan öğretimelemanlarının fizik öğretmeni eğitimindeki problemlerin neler olduğu ile ilgili düşüncelerinibelirlemek için üç anket geliştirildi; Öğretmen Adayı Anketi-1, Öğretmen Adayı Anketi-2, veÖğretim Elemanı Anketi. Çalışma, 2005-2006 bahar döneminde, 5 yıllık Fizik ÖğretmenliğiProgramında okuyan 245, 4+1.5 yıllık Fizik Öğretmenliği Programında okuyan 297 öğretmenadayı ve Fizik Öğretmenliği Programında görev alan 85 öğretim elemanı ile yapılmıştır.Elde edilen veriler Ms-Excel ve SPSS programları kullanılarak değerlendirilmiştir.İstatiksel sonuçlar öğretmen adaylarının ve öğretim elemanlarının; öğretmen adaylarının 5yıllık Fizik Öğretmenliği Programına bilinçli ve istekli olarak gelmediklerini; iyi bir fiziköğretmeni olabilmek için gerekli olan niteliklerin şuanki üniversite giriş sınavı ileölçülemediğini; Fizik Öğretmenliği Programının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenenöğretmen yeterliliklerini kazandıramadığını; Fizik Öğretmenliği Programı'nın eğitimsüresinin uzatılmasının daha iyi fizik öğretmeni yetiştirmeye katkı sağlamadığını; FizikÖğretmenliği Programı'nda çalışan öğretim elemanlarının nicelik ve nitelik bakımındanyeterli olmadığını; Kamu Personeli Seçme Sınavının öğretmen adaylarının iyi bir fiziköğretmeninin niteliklerine sahip olup olmadığını ölçemediğini düşündüklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this survey is to analyse the issues related to education of pre-servicephysics teachers in Turkey. After reviewing the related literature, the problems were groupedin three categories; (1) Problems occurred before entering Physics Teacher EducationProgram, (2) Problems occurred during Physics Teacher Education Program, and (3)Problems occurred after graduation from Physics Teacher Education Program. Threequestionnaires; Pre-service Physics Teacher Questionnaire-1 (PPTQ-1), Pre-service PhysicsTeacher Questionnaire-2 (PPTQ-2), and Lecturers Questionnaire (LQ) were developed to getinformation about opinions of the pre-service physics teachers and the lecturers on problemsof physics teacher education. The research was conducted on 245 the pre-service physicsteachers in 5 years, 297 the pre-service physics teachers in 4+1.5 years, and 85 lecturers inPhysics Teacher Education Programs in 2005-2006 spring semesters.The data obtained from the administration of the measuring instruments were analysedby using Ms-Excel and SPSS programs. Results of the statistical analyses indicated that thepre-service physics teachers and the lecturers think that; the pre-service physics teachers donot come to 5 years Physics Teacher Education Program willingly and consciously;characteristics which are important and necessary to be a good physics teacher can not bemeasured with university entrance exam; Physics Teacher Education Programs can not causethe pre-service teachers to gain the efficiencies in physics subject matter knowledge, generalpedagogical knowledge, and general knowledge which are determined by Ministry ofNational Education completely; increasing the period of Physics Teacher Education Programdo not supplement better qualified physics teachers in Turkey; quantity and quality of thelecturers in Physics Teacher Education Program are not sufficient; and Public PersonnelSelection Exam can not measure whether the pre-service physics teachers have characteristicsof a good physics teacher or not.