Breeding success and reproductive behavior in a white stork (ciconia ciconia) colony in Ankara
Ankara Kızılcahamam'daki bir leylek populasyonunun üreme başarısı ve yuva davranışlarının araştırılması
  1. Tez No: 181103
  2. Yazar: ÇAĞRI GÖCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN CEMAL BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Leylek, Yaşama Gücü, Üreme Başarısı, Yuva Davranışları, Davranışsal Ekoloji, White Stork, Survival, Breeding Success, Nest Behaviors, BehavioralEcology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Leylek (Ciconia ciconia, Linnaeus, 1758) Türkiye için yaz göçmeni ve geçit yapan birtürdür. Karadeniz Bölgesi'nin doğu ve batı kesimleri dışında, Türkiye'nin çevresindesulakalan bulunan bölgelerinde yaz boyunca bulunmasına rağmen, daha önce bu türüzerinde yuvaların düzenli takibini içeren ayrıntılı bir çalışma yapılmamıştır.Bu çalışmada, Ankara-Kızılcahamam'daki bir Leylek populasyonunun üreme başarısıve yavruların yaşama gücü saptanmış, yuvalar arasındaki davranış farklılıklarının,üreme başarılarındaki farklılığına olası etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 2003 ve2006 yılları arasında yaklaşık altı aylık üreme dönemleri boyunca yapılan düzenligözlemler sonucu, yuvada ebeveyn ve yavruların davranış kalıpları belirlenmiştir.Üreyen tüm yuvalardaki toplam yumurta sayıları, yumurtadan çıkan ve uçurulanyavru sayıları 2003-2006 yılları arasında dalgalanma göstermiş, yuvadan yavruuçurma başarısı (yuvadan uçurulan yavruların yumurtadan çıkan yavrulara oranı),2003'de 2.63, 2004'de 3.82, 2005'de 1.89 ve 2006'da 3.13 olmuştur. Bu değerlerkuzey Avrupa'da ölçülen değerlerle benzerlik göstermektedir.Kuluçkaya başlama zamanı ile yapılan yumurta sayısı ve bir batındaki yavru sayısıarasındaki ilişkiler 2004 ve 2005 yılları için farklı bulunmuştur. Soğuk geçen üremedönemlerinde bu ilişkilerin önemli olabileceği düşünülmektedir.Üreme olan yuvalarda besin getirme ve yavruya ebeveyn tarafından gösterilenbakım davranışlarının miktarları ile üreme başarısı (her yuva için yumurtadan çıkanyavru sayısının uçurulan yavru sayısına oranı) 2005 yılı verileri için karşılaştırılmış vegetirilen besin miktarı arttıkça üreme başarısının arttığı kaydedilmiştir. Ancak yuvalararasındaki üreme başarısı farklarının iklimsel faktörlerle de bağlantılı olduğudüşünülmektedir. Sonuç olarak, Kızılcahamam leylek populasyonunun besin ve yuvayeri sıkıntısı çekmeyen, ancak yıldan yıla değişen mevsimsel farklılıklardan etkilenen,üretkenliği Avrupa ortalamasının üzerinde bir populasyon olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
White Stork (Ciconia ciconia, Linnaeus, 1758) is a summer visitor and passagemigrant in Turkey. Although being widespread in summer near wetlands of Turkey,except for the eastern and western parts of the Black Sea Region, there has beenno research on this species involving regular monitoring of nests.In this study, breeding success and survival of nestlings in a population inKızılcahamam-Ankara as well as behavioral differences among nests and theirprobable consequences on breeding success were studied. Regular fieldobservations throughout six-month long breeding seasons between 2003 and 2006were carried out to determine parent and young behavior patterns at nest.Clutch size, and numbers of chicks hatched and fledged fluctuated throughout2003-2006 for pairs that bred while fledgling success (average fledgling persuccessful nests with egg laid) were 2.63 in 2003, 3.82 in 2004, 1.89 in 2005 and3.13 in 2006. These values are in good agreement with those recorded in northernEurope.The relationship between beginning date of incubation and both clutch size andbrood size were found to be different for 2004 and 2005. Such a relationship maybe significant in breeding seasons colder than usual.For 2004 and 2005, the amount of food brought and caring towards young byparents were compared with breeding success (proportion of hatched young thatwere fledged), and breeding success was found to increase with increasing amountof food provisioning. However, this result may be suggested to be related withweather conditions. In conclusion, Kızılcahamam White Stork population has beenfound to be not restricted by food or nest site availability and with a reproductiveoutput above the European average, although annual climatic stochasticity wasfound to affect reproductive output.