Gökhöyük Tarım İşletmesinde yetiştirilen simmental sığırların süt döl verim özelliklerine ait varyans unsurları ve genetik parametrelerin tahmini
Estimation of phenotypic and genetic parameters of milk yield and fertility traits of simmental cattle reared Gökhöyuk state farm
  1. Tez No: 398837
  2. Yazar: ABDULHALİK DEMİRGÜÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AZİZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Simmental, Kalıtım derecesi, Tekrarlanma derecesi, Genetik ilerleme, Simmental, Genetictrend, Heritabilities, Repeatabilities
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada, Gökhöyük Tarım İşletmesinde yetiştirilen Simmental ineklere ait süt verimi kayıtları değerlendirilmiştir. Araştırmada Gökhöyük Tarım İşletmesinde yetiştirilen Simmental sürüsüne ait 2007-2014 yılları arasındaki süt verimi kayıtları kullanılmıştır. Süt ve döl verim özelliklerine etki eden faktörlerin ön analizleri“Minitab-Versiyon 12”istatistik programı ile yapılmıştır. Varyans bileşenleri ve genotipik parametreler“MTDFREML”ıslah programı kullanılarak tahmin edilmiştir. Verim özelliklerinden, gerçek süt verimi (GSV), 305 gün süt verimi (305 GSV), laktasyon süresi, buzağılama aralığı ve servis periyoduna ait genel ortalamalar sırasıyla 4363,01 64,790 kg, 4181,47 60,122 kg, 322,92 2,432 gün, 367,37 2,840 gün ve 116,45 3,433 gün olarak tespit edilmiştir. GSV, 305 GSV, laktasyon süresi, buzağılama aralığı ve servis periyodu ile ilgili kalıtım dereceleri sırası ile 0,17 0,080, 0,018 0,015, 0,02 0,035, 0,02±0,010 ve 0,01±0,0035 olarak tespit edilmiştir. Aynı özelliklere ait tekrarlanma dereceleri ise sırası ile; 0,19, 0,20, 0,03, 0,02 ve 0,02 olarak bulunmuştur. 305 GSV yönünden genetik ilerleme Simmental ineklerde 30,3 kg/yıl olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, belirlenen varyans unsurları, genetik parametreler ve damızlık değerlerinin Türkiye'de Simmental sığır sürülerinde yapılacak ıslah çalışmalarında seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği ve seleksiyondaki başarıyı arttırabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, fertility and dairy production traits of Simmental cattle breeds reared at Gokhoyuk state farm in Turkey were evaluated. The data relating to milk yield traits in the period of 2007-2014 of a Simmental herd reared Gokhoyuk state farm used Preliminary analyses were performed to identify signifi cant fixed effects on milk yield and fertility traits using Minitab (Version 12) statistical program. Estimation of variance components and genotypic parameters for milk yield traits and reproductive traits were obtained by using“MTDFREML”breeding program. Means for actual milk, 305 day milk yield (305-dmy) lactation length, calving intervaland service period were determined as 4363.01 64.790 kg, 4181.47 60.122 kg and 322.92 2.432 days, 367.37 2.840 and 116.45 3.433 days respectively. The heritabilities of actual milk yield, 305-dmy, lactation length, calving interval and service period were, 0.17±0.080, 0.18±0.015, 0.02±0.035, 0.02±0.010 and 0.01±0.0035, respectively. Repeatabilities of the same characteristics were found as; 0.19, 0.20,0.03, 0.02 and 0.02 respectively. The genetic trend for 305-dmy of Simmental cattle were 30.3 kg/year, respectively. Consequently, it can be said that the determined variance components, genetic parameters and breeding values could be used as selection criteria and to in crease the success of the selection in breeding researchs for Simmental herds in Turkey.