Changes in the meaning of type in architecture since eighteenth century
Mimarlıkta on sekizinci yüzyıldan bu yana tipin anlamında meydana gelen değişimler
  1. Tez No: 181105
  2. Yazar: ÖZLEM AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. RANA NERGİS ÖĞÜT, DOÇ. DR. BELGİN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: tip, görsel, görsel olmayan, yeniden yapılandırma, mimaridisiplin, mimari bilgi, özerklikiii, type, visual, non-visual, re-construction, architectural discipline, architectural knowledge, autonomy.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tek ve somut bir biçimde fikir ve kanıları tanımlama gereksinimi gerçekteanlamlarını karışık hale getirebilecek çelişkileri ortadan kaldırma eğilimidir. Bununyanı sıra mimari tanımlamalarda bir fikre ait birçok farklı tanım ve yorum bazenilginç ve yaratıcı bir paradoks oluşturup bu sayede ikili bir durumu ortaya çıkarabilir.Bu duruma örnek olan ?tip? fikri on sekizinci yüzyıldan beri farklı zamanlar vedurumlar içerisinde Marc-Antoine Laugier, Quatremére de Quincy, Jean-Nicolas-Louis Durand, Le Courbusier, Giulio Carlo Argan, Aldo Rossi, and Peter Eisenmangibi araştırmacılar ve mimarlar tarafından ele alınmış ve zaman içerisinde çoğalmışdüşünceler sayesinde bu türden ikili bir durum kazanmıştır.Farklı zamanlarda ?tip-doğa?, ?tip-makine? ve ?tip-kent? arasında meydana gelenilişkilenmeler sonucunda oluşan bu durumlarda ?tip?in mimarlıkta bir prensipoluşturduğu konusunda ortak bir görüş bulunmaktadır. Ayrıca bu dönemseldurumlarda ?tip?in Leandro Madrazo'nun tanımladığı biçimde görsel ve görselolmayan yönlerinin olduğu söylenebilir. ?Tip?in bazen duyularla algılanabilir birbiçimde veya kavramsal anlamda tanımlanmasına neden olan bu yaklaşımberaberinde ikili durumunun da oluşmasına yol açar.Bu tez ?tip?in görsel yani duyu yoluyla algılanabilirliğini ve görsel olmayan yanikavramsal yönlerinin oluşturduğu ikili durumu meydana çıkarmayı amaçlamıştır.Ayrıca ?tip?in görsel olan yönünün aslında görsel olmayan yönünün yenidenyapılandırılmasıyla meydana geldiğini savunur. Bunla birlikte tez oluşturulurken onsekizinci yüzyıldan yirminci yüzyıla kadar ortaya koyduğu tarihsel sıralamasınedeniyle Antony Vidler'in ?The Third Typology? makalesi serbest bir çerçeveolarak kullanılmıştır.Sonuç olarak Leandro Madrazo'nun ?ikili-doğa? olarak tanımladığı bu durumiçerisinde ?tip? mimari süreci yeniden yapılandırılmış bir süreklilikte okuyabilecekpotansiyele ve güce sahip bir anahtara dönüşebilmektedir. Bu yeniden yapılandırmasayesinde de mimari bilgi takip edilebilmektedir. Bu da mimari disiplinin değişensınırlarını işaretlemekte ve mimarlığı özerk olarak tanımlayabilme eğilimini mümkünkılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The need to define notions in one and a concrete way is actually a tendency toremove the contradictions that could blur their meanings. However, in thearchitectural discourse the different definitions and interpretations of a notion leadsometimes to an interesting and productive paradox through which a dual situationcan emerge.The notion of ?type? as one of these instances gained such a duality in timethroughout the accumulated thoughts that were studied in different times andconditions since the eighteenth century by scholars like Marc-Antoine Laugier,Quatremére de Quincy, Jean-Nicolas-Louis Durand, Le Courbusier, Giulio CarloArgan, Aldo Rossi, and Peter Eisenman.These conditions which occurred between the relations ?type-nature?, ?type-machine? and ?type-city? have a common point in that ?type? was seen as aprinciple, to explain the architectural attitude in a particular period. And in theseperiodical conditions it can be said that ?type? has, actually, a visual (in LeandroMadrazo?s terms) and non-visual (in Leandro Madrazo?s terms) aspect which leadsto a discrepant problem in that it is sometimes defined as ?sensible? in the sense of a?physical construction? and sometimes defined as ?conceptual? in the sense of aconceptual construct?.Therefore, in using the outline of Anthony Vidler?s essay ?the third typology? as aloose framework in the context of a historical point of view from the eighteenthcentury to the twentieth century, the main problem of this thesis will be to exposethis dual situation between the visual (sensible) and non-visual (conceptual) aspectsof ?type?. In addition, it is actually said that the visual aspect of ?type? appeared inthe sense how its non-visual aspect is re-constructed.Moreover, within its ?double-nature? (in Leandro Madrazo?s terms) ?type? seems tohave a potential and power for its transformation towards a key for reading thearchitectural process in a re-constructed continuity. And because of this re-construction it is possible to follow the continuity of architectural knowledge, whichdesignates the changing boundaries of the architectural discipline and gives themeans for a tendency to define it as autonomous.