The effect of explicit method of problem solving accompanied with analogies on understanding of mole concept
Benzeştirme yöntemi ile destekli kategorize ederek problem çözme yöntemi ile öğretimin öğrencilerin mol kavramını anlamalarına etkisi
- Tez No: 181106
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mol Kavramı, Benzeştirme Yöntemi, Kategorize EderekProblem Çözme Tekniği, Kimya Dersi Tutum Ölçeği, Mole Concept, Analogy Instruction, Explicit Method of ProblemSolving, Attitudes Toward Chemistry as a School Subject
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı benzeştirme yöntemi ile birlikte verilen kategorizeederek problem çözme tekniği ile öğretimin öğrencilerin mol kavramınıanlamadaki başarılarına ve kimya dersine karşı tutumlarına etkisini incelemek vegeleneksel yöntemle karşılaştırmaktır.Bu çalışmaya Atatürk Anadolu Lisesinde aynı öğretmen tarafından eğitimverilen iki sınıftan toplam 53, 9. sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışma 2004-2005öğretim yılının ikinci sömestrinde yürütülmüştür.Çalışma süresince, deney grubundaki öğrencilere kategorize ederekproblem çözme tekniğine eşlik eden benzeştirme yöntemi ile eğitim verilmiştir.Kontrol grubundaki öğrenciler ise yalnızca geleneksel öğretim yöntemi ileeğitilmiştir. Her iki gruba da ön test ve son test olarak Mol Kavramı Başarı Testive Kimya Dersi Tutum Ölçeği verilmiştir.Verileri analiz etmek için, eşli örneklem t-testi ve bağımsız örneklem t-testiistatistiksel teknikleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 10.0 kullanılarakgerçekleştirilmiştir.Çalışmanın sonucu kategorize ederek problem çözme tekniğine eşlik edenbenzeştirme yönteminin, geleneksel öğretim yöntemine göre bilimsel kavramlarınanlaşılmasında daha etkili olduğunu ancak Kimya dersine karşı daha olumlu birtutum oluşturmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to analyse the effectiveness of explicit methodof problem solving accompanied with analogy instruction over traditionallydesigned chemistry introduction on understanding of mole concept and attitudetoward chemistry as a school subject.Participants for this research consisted of 53 students at ninth grade levelfrom two classes taught by the same teacher in Atatürk Anadolu Lycee. Thestudy was carried out during the second semester in the 2004-2005 school year.During the treatment, students in the experimental group were instructedwith explicit method of problem solving accompanied with analogies. Students inthe control group studied only with traditionally designed chemistry instruction.Both groups were administered Mole Concept Achievement Test and AttitudeScale toward Chemistry as a School Subject as pre-tests and post-tests.To analyse the data, statistical techniques paired samples t-test andindependent samples t-test were used in this study. Statistical analyses werecarried out by using the SPSS 10.0.Results of the study showed that explicit method of problem solvingaccompanied with analogy instruction caused a significantly better acquisition ofscientific conception related to mole concept but produced no significant positiveattitudes toward chemistry as a school subject than the traditionally designedchemistry instruction.