Immobilization of glucose oxidase and polyphenol oxidase in poly(n-(4-(3-thienyl methylene)-oxycarbonylphenyl) maleimide)-co-pyrrole) matrice
Glukoz oksidaz ve polifenol oksidaz enzimlerinin poli(n-(4-(3-tiyenil metilen)-oksikarbonilfenil) maleimid)-pirol kopolimer matrisinde tutuklanması
  1. Tez No: 181153
  2. Yazar: MAHMUT ÇİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal polimerleşme, enzim tutuklaması, glukoz oksidaz, polifenol oksidaz, portakal suyu, şarap, Electrochemical polymerization, enzyme immobilization, glucose oxidase, polyphenol oxidase, orange juice, wine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada glukoz oksidaz ve polifenol oksidaz iletken kopolimerpoli(N-(4-(3- tiyenilmetilen)-oksikarbonilfenil)maleimid)-pirol) (P(MBThi-co-Py)) matrisinde tutuklandı. Kopolimer, sodyum dodesil sülfat destekelektroliti kullanarak elekrokimyasal olarak sentezlendi ve FTIR, taramalıelektron mikroskopi ve iletkenlik ölçümü yoluyla karakterize edildi.Glukoz oksidaz ve polifenol oksidaz enzimleri iletken PPy andP(MBThi-co-Py) matrislerinde elekropolimerleşme yoluyla tutuklandı.Enzim elektrotlarının kinetik parametreleri, maksimum tepkime hızı (V max)ve Michaelis-Menten sabitleri (Km), Lineweaver-Burk grafiği yardımıylabelirlendi. Sıcaklık ve pH, glukoz oksidaz ve polifenol oksidaz aktiviteleriüzerindeki etkisi incelendi. Enzim elekrotlarının kullanım kararlılıklarıbelirlendi. Glukoz oksidaz enzim elekrodu, portakal meyve suyunda glukozmiktarı tayinde ve polifenol oksidaz enzim elekrodu, kırmızı şarapta fenolikyapıların miktarını belirlemede kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, glucose oxidase and polyphenol oxidase wereimmobilized in conducting copolymer poly(N-(4-(3-thienyl methylene)-oxycarbonylphenyl)maleimide)-co-pyrrole(P(MBThi-co-Py)).Thecopolymer was electrochemically synthesized by using sodium dodecylsulfate(SDS) as supporting electrolyte and characterized by FTIR, scanningelectron microscopy (SEM) and conductivity measurements.Immobilization of glucose oxidase (GOD) and polyphenol oxidase(PPO) enzymes were performed in conducting PPy and P(MBThi-co-Py)matrices by electropolymerization. Kinetic parameters, maximum reactionrate (V max) and Michaelis-Menten constant (Km ) were determined for theenzyme electrodes by help of Lineweaver-Burk plot. Effect of temperatureand pH on GOD and PPO activity was examined. Operational stability andlong term stability of the enzyme electrodes were investigated. Theimmobilized GOD and PPO electrodes were used for determination ofglucose amount in Turkish orange juices and analyzing the concentration ofphenolic compounds in Turkish red wines respectively.