Measurement of vibrotactile sensitivities of normal children
Normal çocuklarda dokunma duyusunun titreşimsel duyarlılığının ölçülmesi
  1. Tez No: 181188
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖZTEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşimsel duyarlılık, psikofiziksel kanallar, yaşlanma, Vibrotactile sensitivity, psychophysical channels, aging
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada 8-11 yaşları arasındaki çocukların dokunma ile ilgili titreşimsel eşikdeğerleri çeşitli frekanslarda ölçülmüş, ve yaşları 21 ile 27 arasında değişen yetişkinlerin 40Hz ve 250 Hz'deki titreşimsel eşik değerleriyle karşılaştırılmıştır. Bunun yanında, çocuklarda40 Hz'de Pacini Olmayan I. Dokunma kanalının (NPI) eşik değerleri de ölçülmüştür.Pacini (P) kanalı ve NPI kanalı 40 Hz'te yakın eşik değerlerine sahip olduklarından, Pkanalının duyarlılığını azaltmak için ön maskeleme tekniği kullanılmıştır. Sonuçlar,yetişkinlerin 40 Hz'deki NPI kanalı eşik değerleriyle karşılaştırılmıştır. Deneyler, mekanikalgılayıcıların literatürdeki populasyon modelleri ile kıyaslama yapılabilmesi için ortaparmağın üst boğumunda ve kontakt ucu çevreleyicisi kullanılmadan yapılmıştır. Eşikdeğerleri, deneğin seçim kriterinden bağımsız ölçüm yapılabilmesi için, iki aralıklı zorlanmışseçim paradigması kullanılarak ölçülmüştür.40 Hz ve 250 Hz frekanslarındaki mutlak eşik değeri ölçümlerinde çocuk ve yetişkingrupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. NPI kanalı eşik değeriölçümlerinde ise çocuk ve yetişkin grupları istatistiksel olarak biraz farklı bulunmuştur.Fakat, daha kesin bir yargıya varabilmek için daha çok deney yapılması gerekmektedir.Ayrıca, çocukların 250 Hz'deki maske fonksiyonları çıkarılmıştır. Maske uyarı seviyesiarttıkça eşik değerleri de yükselmektedir. Çalışmanın sonuçları literatürdeki diğerçalışmalarla karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the vibrotactile thresholds of children (ages between 8 and 11) weremeasured at several frequencies, and compared to the vibrotactile thresholds of adults (agesbetween 21 and 27) at 40 Hz and 250 Hz. Also, the thresholds of Non-Pacinian I (NPI)channel of children were measured at 40 Hz.Since Pacinian (P) channel and NPI channel have similar thresholds at 40 Hz, aforward-masking procedure was used to elevate the threshold of P channel. Results werecompared to NPI channel thresholds of adults at 40 Hz. To enable comparison withpopulation models of mechanoreceptive fibers in the literature, the studies were performedusing the terminal phalanx of middle finger and no contactor surround was used. Thresholdswere measured using a two-interval forced-choice paradigm, in order to ensure that themeasurements were independent of the subject?s criterion.No statistically significant differences were found between the absolute thresholds ofchildren and adults at 40 Hz and 250 Hz. For NPI channel thresholds, children and adults?data were found to be marginally different. However, more data are needed to reach a firmconclusion. Moreover, the masking functions of children at 250 Hz were obtained. Thethreshold shifts increased as masking stimulus levels were increased. The results werediscussed in relation to previous studies in literature.